Ултиматум към Бритиш петролиъм да овладее изтичането на петрол в Мексиканския залив

Ултиматум към  Бритиш петролиъм да овладее изтичането на петрол в Мексиканския залив

Британският петролен гигант Бритиш петролиъм има 48 часа, за да овладее по-добре изтичането на петрол в Мексиканския залив, предупреди американската брегова охрана в писмо, цитирано от Ройтерс. Според властите до този момент компанията не прави достатъчно за ограничаване на петролния разлив.

Бритиш петролиъм трябва през следващите 48 часа да определи допълнителни средства за спиране на изтичането на петрол, които могат да бъдат задействани, заявява адмирал Джеймс Уотсън от бреговата охрана в писмо до компанията.

Уотсън, който е федерален координатор на мерките срещу петролния разлив, отбелязва, че обемът на изтичащия петрол от потъналата платформа на Бритиш петролиъм рязко се е увеличил. Той не уточнява какви санкции могат да бъдат предприети, ако не бъде спазен 48-часовият срок.

До 40 000 барела петрол (около 5260 тона) се изливат всеки ден в Мексиканския залив според експертна оценка на американското правителство от четвъртък. Досега се смяташе, че във водите изтичат дневно от 12 000 до 19 000 барела петрол.

Според адмирал Уилсън новите оценки изискват спешно да бъдат увеличени капацитетите за събиране на разлетия петрол.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?