Ултиматум на ДБГ обогати пиесата "РБ преговаря за нов кабинет"

Партията на Кунева заплаши ПФ да не подкрепи правителство с мандата на РБ заради антикорупционния закон. Радан Кънев: Стига бе, колеги. Срамно е

Меглена Кунева и Димитър Делчев, сн: БГНЕС

Сюжетът с връчения на Реформаторския блок мандат за формиране на правителство навлиза в поредна абсурдна фаза, след като партията на вицепремиера Меглена Кунева "Движение България на гражданите" заплаши да не го подкрепи, ако до следващия вторник парламентарната правна комисия не допусне аникорупционния закон. Това бе обявено от ДБГ в четвъртък, след като преди ден лансираният от Кунева проектозакон отпадна от програмата на правната комисия и на Народното събрание, което се очаква да бъде разпуснато през януари, за да се върви към предсрочни избори. Отпадането на проекта стана по инициатива на ДПС, БСП и ПФ, според които той няма да бъде разгледан заради малкото оставащо време.

ДБГ явно се опитва да използва ситуацията за трупане на политически активи, като се има предвид, че почти никой не гледа сериозно на възможността да се направи правителство в сегашния парламент. В същото време управляващото крило на РБ, което получи последния трети мандат за кабинет, действа съгласувано с ГЕРБ за протакане на преговорите за формирането на такъв, с което се печели време за настоящото правителство в оставка на Бойко Борисов.

Предстои да заявим позиция пред колегите от Патриотичния фронт, която ясно казва, че желаем антикорупционният закон да влезе в дневния ред в правната комисия другия вторник, заяви депутатът от ДБГ Димитър Делчев. "Ако това не се случи считаме, че в 43-тото НС, това, което остава от него, няма реформаторско мнозинство и затова няма смисъл да се правят опити за съставянето на какъвто и да било кабинет в рамките на този парламент", добави той.

"Новината", че в 43-тото НС няма реформаторско мнозинство, датира от декември миналата година, когато парламентът провали съдебната реформа на бившия правосъден министър Христо Иванов, който подаде оставка, а ДСБ оттегли подкрепата си за управлението.

Сега обаче антикорупционният закон се включи в симулацията на преговори за нов кабинет, какъвто ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят, но пък ПФ казаха, че може и да подкрепят при определени условия.

ДБГ пита ПФ дали са част от прокорупционното мнозинство

ДБГ смятат да кажат на ПФ, че "те или са част от прокорупционното мнозинство в рамките на този парламент, или ще са част от реформаторското мнозинство", обяви Делчев, според когото "патриотите" може да преосмислят позицията си.

"С вчерашния знак обществото разбра, че в този парламент има прокорупционно мнозинство, което успява да спира всеки разумен опит за ефективна борба с корупцията", заяви Делчев.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви по-късно пред БНР, че няма да подкрепят закона "Кунева".

"Не искаме да влизаме в обсъждането на такъв законопроект, който може да се превърне в оръжие за разчистване на политически противници, в парламент, на който му остават 20-ина работни дни, има риск дори да не можем да го завършим", каза Симеонов, който обаче потвърди, че ако бъде поканен, ПФ ще участва в преговори за ново правителство.

Депутатите от ДБГ се разминаха с лидера си

Ходът на ДБГ очевидно е стъкмен в последния момент, тъй като в сряда, когато проектозаконът ѝ беше отписан, Меглена Кунева каза, че това може би е по-добрият вариант, тъй като в противен случай законът щял да е орязан.

Радан Кънев: Стига бе, колеги. Срамно е

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира ситуацията във Фейсбук профила си така:"Тези "реформатори", които заплашват, че няма да оползотворят мандата, са всъщност онези, които не са го взимали..Стига бе, колеги. Срамно е".

Отлагането на антикорупционния закон за "по-добри времена" е лоша новина, смята Радан Кънев. Според него "законът слага добра основа за повече почтеност в политиката. Много от недостатъците му можеха да бъдат изправени между четенията".

"Това няма нищо общо с отношенията ни с ДБГ и РБ - ние напуснахме, именно защото знаем, още преди година разбрахме, че на ГЕРБ и ПФ не може да се има доверие по тези теми. И не приемаме тезите "Винаги с ГЕРБ" и "Власт на всяка цена"", написа още Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?