Ултиматум от ЕС към Швейцария да съгласува данъчните си закони с европейските

Еврокомисар Алгирдас Шемета

Швейцария има половин година да приведе данъчната си система в съответствие със законите на ЕС, иначе отделните страни членки ще могат да наложат санкции на Берн. Това заяви в интервю за швейцарския вестник "Le Temps" еврокомисарят за данъчното облагане Алгирдас Шемета.

Еврокомисарят поясни, че европейските страни настояват да се договорят за данъчните режими по време на ирландското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на юни 2013 г. След този срок страните ще могат едностранно да въвеждат ограничителни мерки по отношение на Швейцария.

Шемета съобщи още, че преговорите с Швейцария продължават. Европейските власти искат Берн да извърши промени в седем данъчни режима - три кантонални и четири федерални. Всички те се отнасят до фирменото облагане.

Шемета изложи и позицията на ЕС спрямо намерението на Берн да замени системата на автоматичен обмен на данни за клиентите на банките с така наречената схема "Рубик". По думите му съществуването на двете системи в ЕС не се счита за приемливо.

В рамките на схемата "Рубик" Швейцария се застъпва за опазване в тайна на данните за своите клиенти. Берн смята, че швейцарските власти могат сами да облагат с данъци доходите на чуждите си клиенти и да изпраща средствата в държавата на вложителя. Шемета отбеляза, че предоставянето на Швейцария на преференциални условия в отворения пазар нанася вреди на другите страни в ЕС.

В средата на декември миналата година Берн се съгласи на отстъпки, като официално разреши на банките да изискват от клиентите си да подписват документи за изпълнение на данъчните изисквания. Тогава бе отбелязано, че подписването на подобни документи няма да е задължително. До този момент много от швейцарските кредитни институции изискваха да се потвърждава изплащането на данъците, макар че нямаше законово основание за това.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?