Ултраконсерватор печели президентските избори в Иран

"Амнести интернешънъл" разкритикува избирането на Ебрахим Раиси

Ебрахим Раиси

Ултраконсервативният председател на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Ислямската република. Той е получил 17.8 милиона гласа от подадените общо 28.6 милиона бюлетини, обяви в събота началникът на щаба за провеждане на изборите в страната Джамал Орф. Това са предварителни данни, а крайните резултати ще бъдат обявени по-късно през деня.

Останалият на второ място Мохсен Резай получи около 3.3 милиона гласа, умереният кандидат и бивш гуверньор на Централната банка Абдолнасер Хемати получи повече от 2.4 милиона гласа, a заместник председателят на парламента Амирхосейн Газизаде-Хашеми е получил над 1 милион гласа.

Тази година право на глас имаха над 59.3 милиона иранци, навършили 18-годишна възраст.

60-годишният Раиси е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права.

Действащият президент Хасан Рохани поздрави Раиси за победата и посети лично офиса му, като беше разпространена официално снимка на двамата.

Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати, бившият ръководител на иранските революционни гвардейци Мохсен Резай и заместник председателят на парламента Амирхосейн Газизаде-Хашеми вече признаха победата на Раиси.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че "главният победител на вчерашните избори беше народът на Иран, изправен пред пропагандата на вражеските медии и хитростите на недоброжелателите".

Критиците бойкотираха изборите заради икономическите затруднения на страната и политическите ограничения, посочва Ройтерс.  

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" разкритикува избирането на Раиси за президент и призова да бъде разследвана ролята му в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г.

Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

"Фактът, че Ебрахим Раиси бе избран за президент, вместо да е обект на разследване за престъпления срещу човечеството, за убийства, изтезания и изчезвания на хора, е зловещо припомняне, че в Иран цари безнаказаността", посочи "Амнести интернешънъл" в изявление.

Базираната в Лондон правозащитна организация твърди, че Раиси е бил член на една от т.нар. "Комисии на смъртта", които са разглеждали дела срещу политически затворници в годините след Ислямската революция. Тези комисии, твърди "Амнести интернешънъл", са отговорни за изчезването и за тайните извънсъдебни екзекуции на хиляди хора. Предполага се, че Раиси е участвал в този процес в качеството си на помощник-прокурор на революционния трибунал в Техеран през 1988 г.

През 2018 г. и през миналата година Раиси отрече да е играл каквато и да било роля в елиминирането на политически затворници, но изрази подкрепата си за решението на покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни чистката да бъде извършена. Част от иранските религиозни лидери също са на мнение, че елиминирането на въоръжената опозиция в годините след революцията е било правилно решение и че делата срещу опозиционерите са били справедливи, отбелязва Ройтерс.

Според "Амнести интернешънъл" Раиси е отговорен и за "арестуването на хиляди демонстранти и за изчезването на стотици хора (...) след антиправителствените протести през 2019 г.", които бяха потушени с кървави репресии.

"Продължаваме да призоваваме Ебрахим Раиси да бъде разследван за участието си в минали и скорошни престъпления срещу международното право", заяви "Амнести интернешънъл".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?