Ултраси похитиха протеста

Провал на МВР при охраната на мероприятието

Ултраси похитиха протеста

Ултраси, съставени предимно от футболни агитки, похитиха обявеното за 2 септември "Велико народно въстание" в сряда късно вечерта. Допуснатият дъжд от бомби на площада е категоричен сигнал за провал на МВР при охраната на мероприятието.

Напрежението започна да се засилва около 21 ч., когато към сградата на бившия Партиен дом полетяха яйца. Към 21-21.30 ч. протестиращите започнаха да хвърлят десетки бомбички срещу полицаите, събрали се да охраняват входа на Партийния дом. Служителите на реда бяха замеряни и с рула тоалетна хартия. Чуваха се и скандирания с обидни епитети срещу премиера Бойко Борисов.

До ескалация се стигна след 22.13 ч., когато ултраси избутаха и се опитаха да бутнат кофа за боклук в полицейския кордон. Впоследствие към полицаите полетяха пластмасови маси, столове, чадъри от лагера на протестиращите, а също плочки, павета, бомбички. Вероятно има ранени граждани и служители на реда.

Наблюдаваше се и линейка пред входа на МС, като подозренията са, че някой от тях е пострадал.  По информация на бТВ при полицаите е паднала доста сериозна бомба.

Адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио" веднага се разграничи от проявата. "Това, което се случва е страшна свинщина. Не сме тук затова, опитваме се да го спрем", каза той.

След 23 ч. полицията изтласка протестиращите и отвърна отново с лютив газ. Около 23.30 ч. полицията започна да арестува над 10 протестиращите в района на триъгълника на властта от частта към президентството. Чуваха се възгласи - "Ама, аз нищо не съм направил". Видя се и ранен полицай.

След полунощ полицията освободи и градинката пред Народния театър. Там имаше събрани 50 младежи, които хвърляха бомбички по униформените.

Протестът започна с напрежение още преди обед в сряда, когато полицията влезе в сблъсък с гражданите и използва лютив спрей. Впоследствие гражданската акция временно се поуспокои в следобедните часове. Привечер по призив на протестиращите полицаите дори свалиха каските и шлемовете си, а жени, хванати за ръце, застанаха пред тях. Късно вечерта обаче протестът бе превзет от агресията на футболните агитки.

МВР изпусна контрола

Дъждът от пиратки, бомбички и самоделни бомби бе първият сигнал, че футболни фенове се опитват да "похитят" протеста. Обикновено хвърляните бяха такива, които използват феновете на футболните игрища. По информация на бТВ от 21.30 до 22.50 ч. на площада на "триъгълника на властта" са хвърлени над 100 бомби.

Според постове във Фейсбук още от преди 13 часа Сектор Б на "Левски" е призовал за масово протестиране в деня на народното въстание.

След като МВР изпусна контрола над протестиращите, стана ясно, че на площада отново се е стигнало до разпръскване на лютив спрей. Видя се и един протестиращ, който бе повален на площада и бит от полицията. Пред бТВ човек от множеството заяви, че полицията е била и друг протестиращ и дори бил съблечен до кръста, но информацията засега не е потвърдена. Мая Манолова също заяви, че е бито момче от полицията, голо до кръста.

Въстанието ще продължи

Великото народно въстание срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, "избухнало" на 2 септември, ще продължи. Това обявиха по-рано през деня част от лидерите на протеста – пиар експертът Арман Бабикян, адвокат Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, известни като "Отровното трио".

2 септември е 56-ят ден от антикорупционните протести, които от тази дата вече не обещават да са мирни. "Въстанието" днес бе инициирано от "Демократична България", "Правосъдие за всеки", сдружение "БОЕЦ", майките от "Системата ни убива" и други организации.

Ако до сутринта няма оставки, НС няма да има свободен ден за работа

"Ако до утре сутринта няма оставки, тук в това НС няма да имат свободен ден за работа. Тук ще бъдем, тук ще се увеличаваме до победата на нашето въстание", разпалено заяви проф. Велислав Минеков пред протестиращи към 19.30 часа в сряда. Той поздрави събралите се недоволни граждани.

"Браво българи, събрахме се от цялата страна. Няма да е дълго, приключваме с тези идиоти, приключваме с тяхното управление. Край на насилието, край на корупцията ", каза още той.

"Отиваме категорично към по-добро, а това не го е имало никога", заяви пред протестиращите банкерът Мартин Заимов. "Въпросът вече не е за оставка, а "кога" и "как". Мотивацията ни е "сега" и "тук", но трябва още малко търпение. Убеден съм, че ще стане. Оставка!", добави той.

Събраните подписи за нова конституция с гласовете на "Воля" нажежиха атмосферата

Събраните от ГЕРБ 127 подписа за внасяне на проекта на нова конституция не само че не успокоиха протестиращите, но дори ги амбицираха за още по-категорично настояване за оставка.

"120 за обсъждане на Велико народно събрание, което няма да се състои, защото няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума само за задържане на власт и шанса да си купят изборите. Въстанието продължава! Мутри вън", зарече се "Отровното трио".

А по-късно пред протестиращите Минеков заяви, че "днес в парламента главния каскет е подсетил Марешки за какво може да му се потърси вина и той е гласувал за конституцията".

"Преживяхме този срам крадливи, нечестни и прости хора да решават основния закон в България. Таково чудо не е имало от освобождението насам. Още тази вечер престъпниците да събуят белети си гащи и да ги развеят като знамена , каза пиар експертът, сочейки към прозорците на основните сгради на "триъгълника на властта".

Той добави още, че се надява, че "европейските глави в ЕС" най-сетне ще посочат корумпираната мутра и каскета и ще им кажат да се махнат".

Полицаите свалиха щитовете, жени застанаха пред тях

Малко преди 19 часа полицаите, пазещи новата сграда на Народното събрание свалиха щитовете и шлемовете си, като това се случи след многократни призиви от страна на събралите се хора. Изненадващо след това жени застанаха пред тях, за да покажат че не се страхуват. Пиар експертът Арман Бабикян посочи, че кадрите с българските жени до полицаите ще обиколят цяла Европа.

Оказа се, че Euronews излъчва също на живо протестите в София.

По-късно протестиращите в "триъгълника на властта" се хванаха за ръце, за да покажат своето единствено.

Част от недоволните също вече разпалено коментират събраните подписи за внасянето на проекта но нова конституция на ГЕРБ.

"Всичко това е въпрос на много пари, те са от чекмеджето...Мафия, какво да кажа друго", заяви демонстранти пред БНР.

Блокирани остават и трите ключови кръстовища в столицата - пред МС, пред новото Народно събрание и "Орлов мост".

Задържаха Костадин Костадинов от "Възраждане"

Междувременно към 19.30 часа стана ясно, че е задържан председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и отведен към Варна. Костадинов беше сред участниците в днешния протест пред Народното събрание.

От МВР уточниха, че той е задържан днес в столицата в изпълнение на постановление за принудително довеждане от следовател по описа на Окръжната следствена служба - Варна. "К. К. ще бъде конвоиран", се казва още в съобщението.

През деня старши комисар Георги Хаджиев заяви, че голяма част от 35-те задържани лица днес са били "свързани с една партия, която прокуратурата поискала да бъде заличена", визирайки именно "Възраждане" А 30 души от тях са били криминално проявени "с престъпления от цялата палитра на Наказателния кодекс".

Блокада на "Дунав мост"

По обяд в деня на Великото народно въстание бе блокиран и Дунав мост при Русе. Блокадата започна в 9.30 часа сутринта и първоначалните планове бяха да продължи до 20 часа в сряда. В резултат движението на автомобили бе чувствително затруднено, а на камиони от Румъния тотално блокирани.

Протестиращите обаче промениха плановете си към 17 часа и отвориха пътя към моста, защото стана ясно, че се е случило пътно произшествие по тесния обиколен път, който беше въведен от полицията през село Николово и Източната промишлена зона.

Допълнителен аргумент е бил фактът, че на румънска територия са се образували километрични опашки от изчакващи камиони, за които беше невъзможно да преминат границата към България.

Независимо от опашките протестиращите са категорични, че "това е начинът в Европа да разберат българските проблеми - със затварянето на вратата към нея".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?