Уляна Пръмова очаквано бе преизбрана за шеф на БНТ

Уляна Пръмова очаквано бе преизбрана за шеф на БНТ

Очаквано и почти предизвестено Уляна Пръмова бе преизбрана във вторник от Съвета за електронни медии (СЕМ) за генерален директор на Българската национална телевизия. Членовете на регулаторния орган са я подкрепили единодушно за втория ѝ мандат като шеф на държавната телевизия.

Откакто в националния ефир са три телевизии - БНТ и двете частни бТВ и Нова - БНТ заема второ място по средна месечна гледаемост след бТВ.

“Изборът ѝ стана с пълно единодушие от девет гласа”, обясни пред журналисти във вторник председателят на СЕМ Мария Стефанова. По думите ѝ това е прецедент при избор на директор на БНТ.

Стефанова каза, че тримата кандидати – Пръмова, Радостлав Главчев и Николай Йотов, са били подредени в интегрална бюлетина по азбучен ред. Всеки член на СЕМ е отбелязал кандидата, за който ще гласува.

Стефанова коментира и грешката на СЕМ от понеделник, когато надзорниците пуснаха съобщение до медиите, че Пръмова вече е избрана, въпреки че гласуването бе чак след един ден. Тогава от СЕМ пуснаха информация, че “СЕМ днес 26.06.07 проведе гласуването в конкурса с интегрална бюлетина при таен вот и избра с... гласа “за”..., “въздържал се” г-жа Уляна Пръмова за генерален директор на БНТ с период на мандата 2007-2010 г.” Явно усетили гафа си, от регулаторния орган реагираха след петнайсетина минути и изпратиха второ съобщение, в което се казваше, че изборът за шеф на телевизията ще е във вторник и се обясняваше процедурата на гласуване, а в трето съобщение гафът бе представен като невинна шега, с която се проверяват реакциите на репортерите.    

Според Мария Стефанова  грешката е техническа и ще бъде обсъдена от регулаторния орган. Тя каза още, че грешката е отчетена, “случаят е много неприятен и ще има санкции за виновните”. По-късно СЕМ пусна съобщение, че заради "грешката" от длъжност са били освободени виновните, но не бе казано кои са те. По принцип обаче никое техническо лице няма по своя инициатива да седне да напише ден преди изборите предварителна информация кой е избраният, ако няма санкция за това от член на СЕМ.

Преизбраният директор на БНТ - Уляна Пръмова, е родена на 21 юли 1952 г. в София. Завършила е френската гимназия в София, след това италианска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и гръцка филология в държавния университет в Атина. Владее френски, италиански, гръцки, руски, английски и немски език.

Започва кариерата си като международен редактор в БНТ. Била е водещ на информационните емисии "Днес" по Втора програма на БНТ и "24 часа" по Канал 1,  отговорен редактор на "По света и у нас" и ръководител на новинарски екип в БНТ.

Била е кореспондент на БНТ и БНР в Женева и във Виена, сътрудничи на в."Отечествен фронт". Работила е във в. "Континент", за кратко в бТВ. От 2004 г. е директор на дирекция "Информация" в БНТ.

На 24 септември 2004 г. е избрана за генерален директор на БНТ. За поста е предложена от УС на Съюза на българските журналисти.

Уляна Пръмова е омъжена с две дъщери. Тя и българският еврокомисар Меглена Кунева са женени за братята Пръмови, синове на партийния функционер преди Десети ноември 1989 г. Иван Пръмов.  

 

Споделяне

Още от България