Умерените белгийски националисти печелят изборите за Федерален парламент

Умерените националисти от Нов фламандски алианс (НФА) печелят убедителна победа в днешните избори за Федерален парламент на Белгия, сочат резултатите от 90 процента от
обработените гласове, предаде БТА от Брюксел.

НФА получава 26 процента от местата в Камарата - с близо 9 на сто повече от изборите през 2010 година. Втори са Християндемократи и фламандци с 14,5 на сто (+3,6), трети са
Открити фламандци и демократи с 11,5 (+2,9), следвани от Социалисти и прогресивни - различни с 10,9 (+1,7) и Зелените с 6,6 (+2,2).

Франкофонското Реформаторско движение е на шесто място с 6,2 на сто (-3,2), а социалистите на настоящия премиер Елио ди Рупо са едва седми с 6,1 на сто - спад от 7,6 процента. Те са с почти изравнени сили с крайните националисти от Вламс беланг (4,7 на сто и спад от 3,1 на сто).

Местните медии коментират, че НФА печели всичко и взима ключа от държавата. НФА настоява за конфедеративна Белгия, промени из основи на икономическия и социалния модел на страната, отпадане на монархията. Очакванията са следващият премиер при това положение да бъде председателят на партията Барт де Вевер, досега кмет на Антверпен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа