Бойко Борисов:

Умереният тон на ГЕРБ към ДПС е само заради етническия мир

Лидерът на ГЕРБ е готов да седне на една маса с бъдещия лидер на БСП

Бойко Борисов, снимка БГНЕС

Умереният тон на ГЕРБ към ДПС е подчинен единствено на идеята да се съхрани етническия мир, каза събота пред бТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че на този етап не е възможно да има коалиция между неговата партия и тази на Лютви Местан.

Изказването на Борисов идва на фона на коментарите от БСП от последните няколко дни, че има затопляне в отношенията между ГЕРБ и ДПС. Представителите на социалистите дори предположиха, че партиите на Борисов и Лютви Местан може да сформират ново правителство още в рамките на 42-то Народно събрание.

”Когато много рязко се изказваме за етническите малцинства, нека да отдадем дължимото на тези 24 години етнически мир. Нека с ДПС воюваме само на политическия фронт. Аз разбирам огромните усилия, които виновната за всичко в момента партия – БСП, се опитва да се измъкне от тази целувка с ДПС. Все пак нека не забравяме, че те още са в коалиция, а и три пъти в своята съвременна история бяха в коалиция с ДПС”, коментира още Борисов.

По-рано през деня от Царево той пожела на БСП ”да си изберат лидер, който да може да си управлява партията”, а после допусна, че може и да ”седне с него на една маса”. Борисов не уточни по какви въпроси би си говорил с този бъдещ успешен лидер на социалистите.

”На мен сега ми е най-лесно. Сега съм опозиция, след октомври пак ще оставя пак партията в опозиция, да си управляват БСП и ДПС. Да ги бият хората с камъни”, допълни Борисов.

Според него прекият политически интерес на ГЕРБ е да ”остави БСП и ДПС да се сринат, но те ще сринат заедно с това и държавата”.

”В същото време, когато тръгнем да искаме малко разумни неща да направим, почват да ни прешиват – дали ДПС, дали някой друг. Това не е честно, не е морално. Година и половина те се целуваха, прегръщаха, яздиха ни с всякакви комисии, с всякакви гадости и простащини”, каза Борисов.

В отговор на въпрос дали може да има партньорство между ГЕРБ и коалицията НФСБ-ВМРО , той каза, че вече е работил с ВМРО, а Ангел Джамбазки е бил общински съветник от листата на ГЕРБ.

”Пожелавам на всички успех и аз съм заявил, че ще се съобразя с волята на народа, кой както ни подреди. Ако го направят и другите ще е добре, ако ли не – рискът е в средата на октомври отново да има служебно правителство и да влезем в зимата вече не разнебитени, а нямам думи, с които да опиша този апокалипсис, който ще последва“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че нито ГЕРБ, нито той самият, нито неговите роднини имат кредити в КТБ.

”Ние започнахме постепенно да намаляваме (държавните) парите там (в КТБ). Служебното правителство взе правилно решение и постепенно парите станаха до 5%. Факт е обаче, че банката изпадна в това състояние в момента, в който бяха намалени парите”, обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?