Умишлени палежи по Черноморието връщат спомена за мутренските войни

При последния инцидент изгоряха яхти, една от които е на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров

Умишлени палежи по Черноморието връщат спомена за мутренските войни

Палежи, къртене на плочки, забиване на кирки. Това са методите за разчистване на бизнес територии, които завладяха южното Черноморие през последните две седмици. Най-пресният инцидент от четвъртък е умишлен палеж на яхта в Несебър, като при пожара бяха засегнати още три, едната от които е собственост на фирма на майката на бизнесмена и доскорошен депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Инцидентът е станал в яхтеното пристанище на „Националната ветроходна база“ в Несебър. Пламъците избухнали в 4.20 часа сутринта. Според МВР става дума за умишлен палеж, защото на едната яхта са намерени "обгорял вестник и 10-литрова пластмасова туба от минерална вода, съдържаща течност с мирис на петролен продукт“.

Огънят е тръгнал от първата яхта, разположена най-вляво, но заради силния вятър пламъците бързо обхванали и останалите три, казаха от МВР. Според полицейски източници палежът е заради бизнеса с водни атракции в курорта, защото яхтата от която е тръгнал пожарът се е ползвала за това.

Яхтата, от която тръгва пожарът, е собственост на софийската фирма "София моторс” с шеф Георги Рочков, съобщи flafman.bg. Заради нея почти напълно са изгорели и съседните два плавателни съда, единият от които е на фирмата "Аква спорт” с управител Георги Тодоров от Балчик, а другата - на "Елеонора Транс”, където собственици в равни дялове са майката на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров Елеонора Димитрова и Славян Теофилов. Най-малко е пострадала четвъртата яхта, която е собственост на богат руснак.

Две от фирмените яхти са били използвани за дърпане на банани и парашути по плажовете, разказват жители на Несебър. Според тях това е наказателна акция заради битката кой да вземе по-тлъст дял от парите за водните атракции.

Руски Зил с камъни даде началото

Стартът на инцидентите, разиграващи се пред погледите на български и чужди туристи, даде стар руски зил, пълен с камъни, който на 15 юли паркира с трясък в "сърцето“ на Слънчев бряг в битка за завладяване на физическа територия. От разпространени видеокадри в интернет се вижда как малко преди да дойде камионът здрави момчета започват да чупят камерите около дискотека "Викинг“ и разчистват място за да паркира.

Полицията в Слънчев бряг представя инцидента като спор между собственици и убеждава, че нещата ще бъдат решени. Те обаче продължават в следващите дни с къртене на плочки пред магазини.

Спорът е за територия от 10 декара между фирмите "Транстурист“ и "Казино Бийч Ризорт груп“, показва разследване на flagman.bg. "Транстурист“ е собственост на Пламен Петков и Димитър Петков. Другото дружество е на вдовицата на убития Милчо Бонев - бай Миле Силвия Панагонова и дъщеря им Йонна Бонева, показва справка в Търговския регистър. Спорът между двете страни е кой има права върху паркинга с подстъп за преминаване на автомобили за снабдяване на обектите. Интересна подробност е, че до 23 юли 2013 г. Панагонова е била съдружник в "Транстурист“, откъдето излиза след продажба на дела си.

Заради спора около терена потърпевши са десетките наематели на двете фирми – ресторанти, дискотеки, заведения за бързо хранене, барове и магазини. В момента те са принудени да зареждат с малки колички обектите си.

Хората на Пламен Петков паркирали зила с камъните, за да защитят територията си, твърди flafman.bg. Според изданието отговорът на Панагонова бил демонтиране на плочките пред магазини, които плащат наема на Петков. Управителят на компанията на вдовицата на бай Миле Радослав Попов пък се оплакал пред flagman.bg, че наскоро е бил направен опит да бъде убит и се притеснява силно за живота си.

Бомба в "Какао бийч"

Няколко дни след този екшън избухна самоделна бомба пред популярното в Слънчев бряг заведение "Какао бийч“. Инцидентът стана около 6 часа сутринта на 21 юли. Пострадали нямаше, а единствено бяха счупени два прозореца на ресторант "Глория мар“. По случая има задържан, но срещу него е образувано бързо производство за притежание на марихуана и синтетична дрога, заради откритите наркотици в дома му, по думите на директора на областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров.

Според полицейски източници открита в квартирата на задържания дрога потвърждавала версията, че бомбата е свързана с напрежение около пласирането на синтетични наркотици по плажните заведения.

Кирка в колата на зърнен бос

Преди ден - на 24 юли сутринта мерцедеса на зърнения бос Ангел Ангелов осъмна със забита кирка и потрошени фарове. Автомобилът му бил паркиран пред дома му в бургаския елитен квартал "Лазур“, съобщи МВР.

Колата е собственост на фирмата на Ангелов – "Агрокорн", която се занимава със земеделие и животновъдство. 54-годишният бизнесмен е собственик на още няколко фирми, бил е и общински съветник в Бургас. По случая е образувано досъдебно производство в пето районно управление на полицията в Бургас.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?