Умишлено е опожарена семейната къща на зам.-директора на НАП в Добрич

Къщата на родителите на зам.-изпълнителния директор на НАП Тошко Тодоров в Добрич е била умишлено опожарена, съобщиха от приходната агенция. На сградата са нанесени материални щети, няма пострадали хора.

За инцидента са информирани премиерът, вътрешният министър и председателят на ДАНС, се посочва в съобщението. В момента МВР извършва разследване, като сред основните версии за палежа е работата на Тодоров в НАП.

Тодоров е зам.-директор на приходната агенция от август 2009 г. и отговаря за борбата с измамите. В неговия ресор са дирекциите за разследване на особени случаи, за обмен на ДДС-информация с данъчните администрации в ЕС и звеното

"Интрастат". Служителите, които ръководи Тодоров, разследват опити за източване на ДДС от бюджета, както и организираните престъпни схеми за данъчни злоупотреби, посочват от НАП.

По данни на агенцията в последните месеци са пресечени опити за данъчни злоупотреби за над 100 млн. лева. Тошко Тодоров е служителят в НАП, който координира и взаимодействието на агенцията с прокуратурата, МВР и ДАНС, включително работата в приходната агенция по станалите публично известни операции на МВР.

"Знам, че с работата си засягам огромни икономически интереси. В последните месеци попречихме на организираната престъпност да източва ДДС и ответната реакция не закъсня. Палежът няма да ме спре и ще продължа да работя за ограничаване на данъчната престъпност", е заявил по повод на инцидента Тодоров, цитиран от пресцентъра на НАП.

В предизборната надпревара Тодоров се озова и в центъра на шумен скандал в качеството му на икономически експерт на ГЕРБ. Тодоров бе атакуван от бившия премиер Сергей Станишев, че хем е консултант на ДАНС по данъчните измами, хем има сигнали, че самият той е прикривал такива. Обвиненията на Станишев, че Тодоров е разследван за прикриване на източване на ДДС обаче не се потвърдиха.

Той бе дългогодишен началник на данъчната дирекция в Добрич, а преди това е работил в системата на МВР.

За Тодоров се знае още, че преди четири години в Добрич по него бе стреляно в опит да бъде сплашен. Това наложи той да се движи с охрана. Преди това Тодоров бе сред данъчните служители, които публично твърдяха, че най-малко 60% от търговията със зърно е в сивия сектор и там се извършват данъчни измами в огромни размери.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?