Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Умишлено е съборен хотелът, затрупал живи четирима работници

ДНСК установи своеволия и неспазване на строителните етапи, ГИТ – над 43 нарушения на трудовото законодателство, прокуратурата мълчи за имената на обвиняемите

5 коментара
Умишлено е съборен хотелът, затрупал живи четирима работници

Хотел "Вероника", който погреба под руините си живи четирима роми, наети без договори, е сринат до основи целенасочено. Това става ясно от протокола на техническата експертна комисия, която беше назначена от ДНСК след трагичния инцидент в курорта "Слънчев ден" на 8 април.

"Своеволие и напълно неспазване на конструктивния проект". Некомпетентност от страна на изпълнителя за риска, който би се появил при "грубото" нарушаване на етапността на изпълнение на различните видове строителни работи. Допускане на хора, при изпълняване на разрушителните действия от страна на изпълнителя, в противовес с всички изисквания по безопасност на труда". Това са част от констатираните нарушения от ДНСК.

Нарушенията са допуснати от всички участници в строителната дейност, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в петък в отговор на депутатски въпрос.

По думите му една от основните причини е ръчното разрушаване на конструктивни елементи от сградата от хора без квалификация и договори и без напътствия как да извършат безопасно работата. "Контролните органи установиха, че има сложна система за работа на строителните етапи при различните видове строителна дейност", каза вицепремиерът.

Общо са установени 43 нарушения на трудовото законодателството. За отстраняването им са приложени 25 принудителни административни мерки и са съставени 26 акта за установяване на административно нарушение, като 14 от тях са за полагане на труд без сключени трудови договори, каза Калфин. Той отново настоя да се понесе наказателна отговорност от виновните лица при работа без трудов договор, когато се стигне до фатален случай. Това може да стане и по сегашното законодателство, посочи Калфин.

Точно месец след трагедията, при която загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, оставяйки 11 деца сираци, прокуратурата мълчи за имената на обвиняемите.

Своеволията на строителните шефове

При срутването на хотела са допуснати своеволия и неспазване на конструктивния проект, който е предвиждал укрепване на съществуващата конструкция на хотела на кота 0, е установила експертната комисия на ДНСК.

Според заключението ѝ има "некомпетентност от страна на изпълнителя за риска". "Грубо е нарушена етапността" на извършваните дейности.

На обекта са допуснати хора от страна на изпълнителя в противовес с всички изисквания по безопасност на труда. В Плана за безопасност и здраве е било разрешено само механизирано демонтиране и премахване на компрометираните конструктивни елементи, е установила проверката на ДНСК. Това означава, че на обекта не е трябвало да има работници.

В същото време са наети такива и то без трудови договори и квалификация, които при това са разрушавали обекта в извън установеното работно време, констатират инспекторите.

Липсвала е координация между отделните изпълнители и проектантите по части "Конструктивна" и Плана за безопасност и здраве, констатират проверяващите.

Заключението на ДНСК

"Саморазрушаването на хотел "Вероника" е възможно единствено при загубване на устойчивостта на основни носещи конструктивни елементи, което е осъществимо с изрязване на армировка и бетонното ядро на част от основните носещи конструктивни елементи. Това е довело до претоварване на останалите носещи конструктивни елементи и пълна загуба на устойчивост. Такава дейност води до моментално разрушаване", е посочено в заключението на експертната комисия на ДНСК.

Не е имало актуализиран комплексен план-график, който да е изготвен от главния изпълнител на строежа ("Планекс" – бел. ред.), съобразно неговите възможности по отношение на работна ръка, механизация и технологии, съгласуван с подизпълнителите ("Бултранспорт груп" и "Дигинг" – бел.ред.), при пряк контрол на координатора по безопасност и здраве, смята още експертната комисия на ДНСК.

Безотговорност и липса на компетентност от страна на ангажираните строителни фирми и Координатора по безопасност и здраве, които без да уведомят проектантите са променили етапността на изпълнение на строително-монтажните работи, като напълно са игнорирали етапа за укрепване и подсилване на конструкцията до кота 0, посочва още ДНСК.

Предстои протоколът на техническата експертна комисия, назначена от ДНСК, да бъде утвърден окончателно. Очаква се фирмите да възразят по него, но към момента няма официална информация да са го направили.

Веригата на безотговорност

Нарушенията са допуснати от всички участници в строителната дейност, каза вицепремиерът Ивайло Калфин.

Възложителят "Международен панаир Пловдив" не е изпълнил задължението си да изисква от участниците в строителния процес да спазват правилата по безопасност и здраве, посочи Калфин.

"Инекс консулт"- независим строителен надзор, в качеството му на консултант, не е осъществил контрол относно спазването на изискванията за здравословни и безопасни

условия на труд. Фирмата е допуснала извършване на разрушаване, без да са отразени настъпилите промени в технологията, както и не са дадени точни и ясни указания за безопасно разрушаване на сградата, посочи вицепремиерът.

"Планекс" ООД в качеството си на строител не е осигурил комплексни здравословни и безопасни условия на труд, като е допуснал разрушаването на носещата конструкция да става ръчно чрез подсичане на колони, отбеляза министърът на труда и социалната политика.

Подизпълнителят "Бултранспорт груп" ЕООД е допуснал полагане на труд от девет души без сключени договори и не е съгласувал своите действия със строителя "Планекс" ООД, въпреки изричната забрана за влизане на хора на строежа, като е допуснал работещи да извършват подсичане на два броя носещи колони на партерен етаж, информира Калфин.

Подизпълнителят "Дигинг" ЕООД е допуснал полагане на труд от пет човека без сключени трудови договори, а физическото лице Йовко Русев е осъществил посредническа дейност, без да има съответната регистрация за извършване на такава, каза още вицепремиерът.

По думите му това са много тежки нарушения и трябва да се стигне до наказателна отговорност.

Прокуратурата мълчи за обвиняемите

Въпреки че от трагичният инцидент измина месец прокуратурата все още мълчи за имената на обвиняемите, на които наложи най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

На 23 април Окръжната прокуратура във Варна привлече под наказателна отговорност двамата технически ръководители и координатора по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител - "Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника“.

Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Собственикът на фирма "Дигинг" е прословутият "г-н Георгиев", който пазарил срещу 5 лв. на час неквалифицираните роми да режат основите на срутилия се върху тях хотел "Вероника".

Оцелелият по щастлива случайност Рашко Йосифов, който е роднина на трима от загиналите, разказа след инцидента: "Ние бяхме заедно вътре в сградата. Имах късмет, че излязох, понеже кислородната бутилка свърши и колегите ме помолиха да отида да я сменя. Господин Георгиев и синът му докараха едни ХИЛТИ-та и ни казаха да изкъртим колоните. Синът му беше с нас вътре през цялото време и ни каза какво да правим. След като се изкъртиха колоните, преди да започнат да се режат от колегите, Тодор, синът му, си взе инструментите и си замина. Рухването стана, след като се прерязаха арматурите."

Всичките виновни са обвинени от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост, като предвиденото наказание е затвор от 3 до 10 години.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. tmtn
  #5

  кога виновните ще влязат в затвора??????

 2. Petko Stoev
  #4

  Ами ,че то е ясно и за малките деца, че хотелът е съборен умишлено. Там е трябвало Георги Гергов от БСП да построи нов по голям и луксозен хотел, за да има по-голяма печалба!!!

 3. Изцяло, мутренски проведена операция. И никаква "най-лека мярка за отклонение"на мутрите !

 4. И какво от това
  #2

  затвор за кого, за под-изпълнителите, за под-под изпълнителите, или за собственикa? За да отговорно отношение, трябва да е за собственикът

 5. Майтапчия
  #1

  Ромите не са наясно с гравитацията, ама и архитектът е виновен, турил по-дебелото джилезо на долните етажи! А тънкото по-горе!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.