“Умни“ електромери спират дистанционно тока на некоректните клиенти на Е.ОН

“Умни“ електромери спират дистанционно тока на некоректните клиенти на Е.ОН

Пълна подмяна на електромерните табла във варненския квартал “Максуда” започна компанията Е.ОН, снабдяваща с ток Североизточна България.

Компанията започна да инсталира система от балансово мерене и умни електромери, които да показват къде “изтича” нерегламентирано електроенергията още през миналата година.

Досегашните електромерни табла са монтирани преди близо 10 години и са обект на множество посегателства. Това, освен че нанасят щети на електроразпределителното дружество, но и застрашава живота на хората, които извършват тези посегателства и техните близки. Таблата са разположени на стълбове, за да бъдат разбивани.

“Сега в тях инсталираме “умни” електромери, които подават сигнал за всеки опит за въздействие върху тях. С тях прекъсването и възстановяването на захранването ще се извършва дистанционно, без да се налага посещение на наши екипи на място”, посочва Анатоли Токмакчиев, член на Управителния съвет на “Е.ОН България Мрежи“.

Всички електромерни табла ще бъдат оборудвани и със СОТ, което ще предотврати нерегламентираното им отваряне.

Проектът обхваща над 250 електромерни табла, в които са разположени електромерите на близо 1000 клиенти. От дружеството посочват, че режимът на достъп до показанията на електромерите за клиентите остава непроменен – информация може да бъде получена от операторите на денонощния телефон на дружеството и в Центъра за обслужване на клиенти във Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?