“Умно” бельо предпазва мъжката плодовитост от облъчването на смартфоните

“Умно” бельо предпазва мъжката плодовитост от облъчването на смартфоните

Британски учен представи “умно” бельо, създадено да предпазва мъжката плодовитост от радиацията, която излъчват смартфоните и преносимите компютри, пише британският вестник "Телеграф" (The Telegraph).

Бельото, наричано от сър Ричард Брансън “гащи за супергерои”, съдържа мрежа от чисто сребро, втъкана в плата. Тя спира 99.9 процента от електромагнитното облъчване на устройства като смартфони, таблети и лаптопи, което се свързва с проблеми с репродуктивното здраве.

Изобретателят Джоузеф Пъркинс казва, че нарастващата популярност на интелигентните, но излъчващи радиация устройства го е провокирала да предприеме действия. “Като при толкова много други хора, и при мен използването на смартфон и лаптоп драматично се е увеличило в последните години, а това ме кара да осъзная, че се излагам на големи количесва електромагнитна радиация, насочена предимно към слабините ми”, посочва Пъркинс.

“Благодарение на квалификацията ми в областта на физиката съм наясно, че трябва да има просто решение за предпазване от електромагнитната радиация.” Тестове на бельото показват, че то осигурява защита срещу 99.9 процента от радиацията, излъчена в диапазона между 100 MHz и 2.6GHz, посочва Пъркинс.

“Просто казано, това покрива целия диапазон от радиация, излъчвана от безжични устройства, от телефонни разговори и текстови съобщения до 4G и Wi-Fi - почти всичко е блокирано”. Тъй като среброто е проводник на електричество, сребърната мрежа в бельото отклонява потока на електромагнитната радиация.

Според изследване на Ексетърския университет в Англия в световен план 70 милиона двойки се сблъскват с репродуктивни проблеми, като има връзка между излагането на електромагнитна радиация и пониженото качество на семенната течност при мъжете.

Споделяне

Още от Общество