Уморени български надежди бивш бодигард да изчисти корупцията

Уморени български надежди бивш бодигард да изчисти корупцията

Откакто преди 20 години комунизмът рухна, българите чакат спасител, който да избави страната им от това, която я трови като чума: корупцията, шуробаджанащината и безнаказаността на силните на деня, пише Ройтерс в материал, посветен на предстоящите парламентарни избори в България.

Завръщането на бившия цар Симеон Сакскобургготски като премиер в периода 2001-2005 г, не успя да вдъхнови за дълбока промяна едно общество, пропито от нихилизъм и разочарование.

Присъединяването към ЕС през 2007 г. също не можа да укрепи върховенството на закона, докато носталгията по комунистическото минало расте и българите са най-песимистично настроените хора в света наред със Зимбабве, Хаити и Египет.

Дни преди парламентарните избори, надеждите са свързани с бодигарда, превърнал се в политик, с ниско остригана коса, черен колан по карате и генералски пагони. Бойко Борисов се прочу бързо с обещанията си да изчисти имиджа на страната и да тикне зад решетките корумпирани чиновници и престъпни босове. Неговата центристко-дясната партия ГЕРБ ще спечели най-много гласове, според социологическите проучвания.

Едно от предизвикателствата за предстоящите избори е регистрацията на хора, заподозрени в престъпления, като кандидат-депутати, за да бъдат пуснати на свобода и да получат имунитет от съдебно преследване.

Президентът призова българите да не гласуват за тях.

Негодуванието в страната и в чужбина достигна такива размери, че щетите, нанесени на репутацията на България, може да бъдат отстранени само чрез коренна промяна, така че да бъде потърсена отговорност от магистрати, политици и босове на престъпни групировки.

България е черната овца на ЕС. Брюксел замрази милиони евро от фондове заради измами, а според "Трансперънси интернешънъл" страната е най-корумпирана в ЕС.

Досегашното българско правителство, доминирано от социалистите, бе разтърсено от седем корупционни скандала, което принуди ЕС да спре парите за най-бедната си членка.

Изгубените пари от Европа заради незаконни дейности възлизат на 5.1 млрд. евро годишно в сферата на сивата икономика, 0.8 млрд. годишно в сферата на обществените поръчки, 1.5 млрд. евро годишно в сферата на замените на земи и 1.8 млрд. евро годишно в сферата на трафика на хора. Същевременно страната се нуждае от 3.7 млрд. евро за пътища, 3.3 млрд. евро за железопътни линии и 9.5 млрд евро за водопроводи.

Брюксел критикува София за провала ѝ в прекъсването на връзките между политическите партии и "обръчите от фирми", финансиращи партиите - фразата, използвана от Ахмед Доган - човекът, който качва и сваля правителства в България, лидер на турската етническа партия ДПС.

Въпреки множеството съдебни процеси, в България има само един осъден престъпен бос след края на комунизма през 1989 г. Някои от набедените за престъпници се сдобиха дори с имунитет, след като се кандидатираха за депутати в предстоящите парламентарни избори. Министерствата на земеделието, на екологията, на строителството и на икономиката - контролирани съответно поравно от ДПС и социалистите, са нон-стоп замесени в скандални корупционни схеми през последните няколко години.

Според анализатори големите очаквания на българите към Бойко Борисов ще принудят правителство, ръководено от ГЕРБ, да възприеме твърд подход. За да си възвърне доверието на Брюксел София ще трябва да покаже, че търси отговорност и от босовете на престъпния свят

За да докаже, че ГЕРБ е различна партия от съществуващата политическа върхушка, Бойко Борисов привлече лица, включително учили на Запад икономисти и юристи. Но критици казват, че партията досега не е успяла да произведе конкретни идеи за това как да се реформира съдебната система.

Дълбочината на промените ще зависи до голяма степен от това дали ГЕРБ ще бъде принуден да влезе в широка коалиция, ако се гледат резултатите от изборите за европейски парламент, на които ГЕРБ получи 24.4 на сто от гласовете, а социалистите – 18. 5 процента. Една коалиция обаче води до компромиси.

Влошаващото се икономическо положение и намаляващите приходи в бюджета също ще са изпитание за решимостта на ГЕРБ да се справи с корупцията.

За разлика от 2001 г., когато мнозина се надяваха, че бившият цар Симеон може бързо да оправи всичко, хората вече не очакват чудо.

"Ще видим някои отдавна отлагани реформи, но не и на радикална промяна", коментира пожелал анонимност дипломат.

Най-големите корупционни скандали на кабинета "Станишев"

Агенция Ройтерс прави преглед и на корупционните скандали, които разтърсиха правителството на Станишев.

Първият е свързан с Валентин Димитров, директор на държавната топлофикация, уволнен през 2006 г. за източването на компанията с 15 млн. лева и инсталирал по времето на управлението си джакузи в кабинета си и купил си скутер и яхта.

Скандалът води до освободения по онова време министър на икономиката Румен Овчаров, обвинен в изнудване от главния разследващ аферата. Въпреки че бе разследван, към Овчаров не бяха предявени обвинения.

Софийският градски съд осъди Димитров на 14 г. затвор, след като го призна за виновен в злоупотреби за повече от 4.2 млн. долара.

Друг скандал е свързан с канадската минна компания "Дънди Прешъс Металс" (Dundee Precious Metals), подала през 2007 г. оплакване срещу страната пред Еврокомисията заради блокирането на 250 млн. долара инвестиция в разработването от канадците златно находище в България.

Повече от 2 г. министърът на околната среда Джевдет Чакъров отказва да даде разрешение за експлоатирането на две златни находища, което от "Дънди" обясняват с интереси на турската етническа партия ДПС, чийто член е Чакъров.

През 2007 г. полицейските служби в България, Германия и Швейцария разкриват престъпна мрежа, сложила ръка върху земеделски еврофондове в размер на 7.5 млн. евро. В мрежата са замесени над 50 българи и европейци от различни държави, превъртали парите през система от офшорки, начело с Людмил Стойков и Марио Николов. За последните двама се смята, че са в тесни връзки с българското правителство.

Групата е свързана с измами, фалшификации и пране на пари, а конкретно Стойков и Николов са едни от финансовите донори на кампанията на настоящия президент Георги Първанов.

През 2006 г. двамата са арестувани, но Стойков по-късно е освободен поради липса на доказателства, макар и все още да е разследван за пране на пари в друга, подобна афера.

Следва случаят "Батко и Братко" - Веселин Георгиев, бивш шеф на националната агенция за пътищата е принуден да подаде оставка заради сключените контракти за милиони левове с фирмите на неговия брат.

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков също бе принуден да си подаде оставката през април 2008 г., след като двама висши полицейски офицери бяха арестувани и обвинени в неправомерно телефонно подслушване и предаване на информация на престъпни босове. Петков, който е ключов член на Социалистическата партия, мотивира оставката си с изявлението, че "носи персонална отговорност за някои свои срещи в министерството, чрез които заблудил ръководството на държавата".

По-късно той признава, че се е срещал с настоящите престъпни босове и бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов. На последните двама, които са бизнес-партньори, бяха предявени обвинения в организиране на престъпна група и рекет, заради което прекараха 6 месеца в следствения арест - до средата на юни, когато бяха освободени, за да могат да участват в парламентарните избори, за които те се кандидатираха, с което получиха имунитет.

Другият крупен скандал, за който информира Ройтерс, е с Мария Мургина, бивш шеф на Държавната агенция по приходите, подала оставка, след като бе оповестено, че е разследвана за участие в крупна измама с ДДС.

Посочва се, че няма огласени данни да размера на щетите, но според медийни публикации злоупотребите са за над 1 млрд. лева. През май на Мургина бяха предявени обвинения за злоупотреба с власт, които тя отрича.

През март ДАНС и прокуратурата пък иззеха документи от министерството на земеделието във връзка с разследване за неправомерни замени на гори и земи. В периода 2008-2009 г. са били заменени хиляди хектари държавна плодородна земя и гори за частни, многократно по-евтини терени, което е нанесло щети на държавата за 8 млрд. лева.

Според Центъра за изследване на демокрацията казват, че заменките са израз на "най-очебийната и нетърпима форма на политическа корупция в България през 2008 г."

Споделяне

Още от България