Умря духовният лидер на ливанските шиити

В Бейрут на 75-годишна възраст е починал аятоллах Мохамад Хюсеин Фадлала, за когото се счита, че е създател на ливанското движение “Хизбула“ и на иракската шиитска партия “Ал-Дава“, оглавявана от сегашния премиер на страната Нури Малики, предадоха световните агенции в неделя.

Фадлала боледува продължително от диабет, високо кръвно налягане и черен дроб. Той е бил приет в болница в Бейрут на 2 юли с вътрешен кръвоизлив.

Ливанец по произход, Фадлала е роден в Ирак и до края на живота си поддържа връзка с тази страна. През 1957 г. участва в създаването на партията “Ал-Дава“, която го признава за свой духовен лидер. Като такъв е определян и за “Хизбула“, но той опровергава тези твърдения. От “Хизбула“ пък винаги са заявявали, че следват идеите на аятолах Хомейни, лидер на ислямската революция в Иран.

Фадлала също подкрепя ислямската революция, но по някои въпроси има разминавания с Хомейни и освен това отказва да го признае за безусловен духовен лидер на всички шиити. Фадлала не е одобрявал идеята за създаване на халифат, опасявайки се от автокрация, и е поддържал идеята за мирни отношения с християните.

Както и днешният лидер на “Хизбула“ Хасан Насрала, покойният бе включен от САЩ в техния списък на международните терористи, съставен през 1995 г. През 1980-те американските медии обвиниха Фадлала, че е организирал отвличания на американци в Ливан от радикални групировки, свързани с Иран. Други медии му приписваха и ролята на посредник в тази криза, но тя остана неясна и до днес.

Срещу Фадлала неведнъж са организирани покушения. През 1985 г. в Бейрут той е мишена на взрив, при който загиват около 80 души. Тогава ЦРУ бе обвинена за съпричастност в подготовката на атентата.

Споделяне

Още от Свят