Омбудсманът обяви изблиците на омраза за най-сериозен проблем в обществото

Умствено изостаналите и имигрантите са държани при "потресаващи" условия

Константин Пенчев. Сн. БГНЕС

Изблиците на омраза, противопоставянето в обществото и насилието върху чужденците са най-сериозните проблеми в България от гледна точка на защитата на човешките права. Това е основният извод в доклада на националния омбудсман за 2013 година. Според институцията като катализатор на тези сериозни проблеми са подействали бежанският поток и липсата на "адекватна държавна политика" за справяне с него. Това е довело буквално до "хаос", обявява омбудсманът.

Извън тези по-общи констатации общественият защитник публикува резултатите от проверките си в местата за принудително задържане. Изводите са, че условията в някои от тях са "потресаващи". Откъслечните описания на случаи в домовете за възрастни хора с умствени проблеми и бежанските центрове показва, че на някои места има случаи на човеконенавистно отношение. Отговорните институции често оправдават проявите си на пълна незаинтересованост с липса на средства, става ясно от доклада.

Болните от туберкулоза възрастни

През 2013 година екипите на омбудсмана са направили проверка на отделението за лечение на туберкулоза към държавна психиатрична болница, което се намира в село Карвуна, Балчишко. Видяното от проверяващите там е показателно за грижите, които държавата помага към тази крайно уязвима група хора. Голям брой болни са били в напреднал стадий на активна туберкулоза.

Институцията на омбудсмана установява, че това се дължи на "изключително късната диагностика поради неадекватно отношение към здравето на тези хора от страна на изпращащите ги заведения". Повечето болни са имали и служебно назначен личен лекар, който е трябвало да прави регулярни профилактични прегледи. В много от случаите, стигнали до Карвуна, диагнозата е поставена, когато процесът е толкова напреднал, че заболяването е било съвсем очевидно и без човек да е лекар.

През 2011 година в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Багошево един от настанените там се е удавил в близката река. По документи това се е случило, след като той се е скарал с друг обитател на дома. Никой обаче не е проверил дали не става дума за небрежност на персонала.

Описанието на проверяващите е следното: "По време на проверката потребителите свободно уринираха в двора на дома и искаха от членовете на екипа пари, като поставяха условие, че ако не им се дадат "ще отидат да се удавят в реката". Омбудсманът констатира във втори пореден доклад, че има "неглижиране" на проблемите на възрастните хора в неравностойно положение. Министерството на здравеопазването обаче не е предприело дори и едно действие вече цяла една година.

Масово в държавните психиатрични болници не се прави оценка на нивото на компетентност на персонала, въпреки изискванията. Оправданието е липса на пари и кадри.

Нелегалните имигранти без отопление и храна

В доклада на омбудсмана за положението на нелегалните имигранти се описва ситуация, която напълно повтаря разказите на тези хора, след като се измъкнат от непосредствената хватка на държавата. Общественият защитник повтаря добре известния факт, че нито една от институциите за задържане и настаняване на нелегалните имигранти и бежанците не отговаря на действащите закони. Те са третирани при нечовешки условия.

Така при проверка в граничното полицейско управление в град Елхово екипите на омбудсмана виждат, че хора се задържат без законово основание. Причината е, че големият им наплив затруднява властите да се справят за срок от 24 часа. Някои стоят там над 5 дни.

На много от имигрантите не са дават одеяла, дюшеци и възглавници, защото няма достатъчно. В същото време няма и отопление. Няма и баня, а тоалетната е "потресаваща", се казва в доклада. Проверката показва, че няма и храна. Според правилата държавата е длъжна да им дава храна само през първите 24 часа от задържането при граничните полицаи. Причината е, че няма право да ги задържа за повече. Полицията обаче държи някои по цяла седмица и не им дава храна, защото правилата го изискват. Тези от тях, които нямат пари, стоят гладни.

Битовите условия в Пъстрогор, както и в столичните квартали "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" също са много зле. "Настанените в тези сгради лица, търсещи закрила, са подложени на нечовешко и унизително отнасяне. Битовите условия, в които се намират към момента на проверката, са в потресаващо състояние - сградите са стари, с лоши и зле функциониращи канализационни и електрически системи", се казва в доклада. Помещенията в Харманли на свой ред функционират, без да има законово основание. Няма осигурено медицинското обслужване за децата до 2-годишна възраст.

Затворът в Бургас е сам в своя клас

При две последователни проверки през 2012 г. и 2013 г. екипът на омбудсмана е установил, че условията в Бургаския затвор са "напълно неприемливи и трябва да се приемат за нечовешки и унизителни". Това е затворът с най-тежки условия и пренаселеност в България, защото на човек се падат често по 1 кв.м жилищна площ, което недостатъчно за разполагането дори на единично легло. Той се откроява на фона на останалите затвори, въпреки че и в тях условията се оценяват като тежки.

В този затвор хората ходят по нужда в кофи в собствените си килии. Там щатът за психиатър е закрит през 2012 година, а в същото време 100 затворници са наркомани.

Самонараняванията там са чести - по около 10-12 годишно. Приблизително толкова са и гладните стачки. По странно стечение на обстоятелствата последната година няма смъртни случаи. Проблем с употребата на наркотици има и във Варненския затвор. Там те са 150 души. Проверяващите са придобили и преки наблюдения, след като в една килия всичките 4 лица са имали белези от хероин.

Докладът не пропуска и лошите условия за задържане в съдилищата и полицейските управления.

Да спрем парите за проверки

На фона на тази ужасяваща картина се оказва, че властите рязко са намалили парите за проверки с 312 000 лева, срещу което общественият защитник протестира. Омбудсманът е единствената институция в България, която е поела ангажимент да следи за спазването на Конвенцията на ООН против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне.

В доклада за 2013 година се отбелязва, че проверяващите за защита на човешките права са били възпрепятствани да изпълнят своите задължения в четири институции. Става дума за Дома за възрастни хора с деменции в село Огнен (Карнобат), Дома за деца с увреждания в с. Искра (Карнобат), Дома за медико-социални грижи за деца (Видин) и Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Преколница (Кюстендил).

Споделяне

Още от България