Унгарецът Тамаш Хак-Ковач застава начело на Банка ДСК

Виолина Маринова влиза в надзорния съвет на банката

Тамаш Хак-Ковач

Унгарецът Тамаш Хак-Ковач е новият председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Той приема позицията от Виолина Маринова, която е взела решение да се оттегли след успешното финализиране на интеграцията на Банка ДСК с Експресбанк и приключване на 50-годишната ѝ кариера в банката.

След получено одобрение на БНБ, тя става член на Надзорния съвет на Банка ДСК, съобщиха в сряда вечерта от финансовата институция.

Банка ДСК е втората по размер в България с 22.3 млрд. лв. активи към септември 2020 година и принадлежи към групата на ОТП. Именно заради мащаба на активите ѝ, тя е и сред петте най-големи банки в страната, които са под директен надзор на ЕЦБ след влизането на България във валутния механизъм ERM II.

Кой е Тамаш Хак-Ковач

От 2012 г. до момента Тамаш Хак-Ковач заема поста председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на JSC OTP Bank, украинското дъщерно дружество на ОТП. Преди това работи като председател и главен изпълнителен директор на дъщерното дружество на Commerzbank в Унгария (2000-2007). От 2007 г. ръководи дъщерното дружество на Commerzbank в Москва, а от 2010 г. управлява дивизията на Commerzbank за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Тамаш Хак-Ковач е завършил Университета по икономически науки в Будапеща, магистър по финанси и счетоводство. Учил е също в Университета на Саар, Саарбрюкен, Германия, във Виенския университет, Австрия и в Международния институт за управленско развитие, Лозана, Швейцария. От 2004 г. е сертифициран Chartered Financial Analyst.

"За нас е голямо удоволствие да поздравим Тамаш за новата вълнуваща стъпка в кариерата му. През последните 8 години той доказа изключителните си лидерски качества и отличен професионализъм като главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Банка ОТП Украйна. Убедени сме, че Тамаш ще продължи успеха на Банка ДСК, като допълнително затвърди позициите ѝ на най-голямата и силна банкова институция на българския пазар. В духа на споделените ценности на ОТП и изключителната грижи за нашите клиенти и служители, Тамаш и Виолина ще осигурят плавен преход през следващите седмици", посочват Шандор Чани, председател и главен изпълнителен директор на Банка ОТП и Ласло Бенчик, председател на Надзорния съвет на Банка ДСК, заместник-главен изпълнителен директор и главен финансов и стратегически директор на Група ОТП.

Виолина Маринова с висока оценка

Двамата мениджъри изказват благодарност и към досегашния изпълнителен директор Виолина Маринова.

"От името на цялото ръководство на Банка ОТП бихме искали да изкажем най-искрената си благодарност към Виолина, която олицетворява модела на успешна кариера - започвайки преди 50 години като служител банково обслужване и заемайки поста главен изпълнителен директор през последните 16 години. През последните 17 години, откакто Банка ДСК стана член на Група ОТП, банката е пример за добро клиентско обслужване, въвеждане на иновации, създаването на добавена стойност за клиентите и един от най-атрактивните работодатели на пазара. Личният принос на г-жа Маринова е от основно значение за тази история на успеха, включително последното ни постижение с рекордно бързата и гладка интеграция на Банка ДСК с Експресбанк", посочват Шандор Чани и и Ласло Бенчик.

Споделяне

Още от Бизнес