Унгария арестува 10-ия по богатство в страната за корупция

Ласло Биге . 10-ият по богатство в Унгария

Унгарският бизнесмен Ласло Биге е арестуван по подозрение в икономически престъпления, включително подкупи и незаконно присвояване на милиарди форинти, предаде Ройтерс.

Биге е на десето място сред най-богатите хора в Унгария със 112 милиарда форинта (385 милиона долара) според оценка от 2020 г. на информационния уебсайт napi.hu.

Той притежава няколко големи компании, най-значимата от които е производителят на изкуствени торове "Нитрогенмювек".

Прокуратурата съобщи, че е "инициирала ареста на мъж, приел незаконни плащания за над 800 милиона форинта, като същевременно незаконно е присвоил от компанията си почти 2 милиарда форинта".

Обвинението не споменава името на Биге, а говори за "предприемач от Ниредхаза". Добавя обаче, че срещу него има висящо подобно дело - описание, на което отговаря Биге.

Синът му Золтан, който е главен стратег в "Нитрогенмювек", призна пред Ройтерс, че баща му е задържан.

В изявление компанията посочва, че обвиненията са напълно безпочвени и "ще използва всички законни инструменти, за да защити себе си и Ласло Биге от несправедливи процедури, които имат ясен мотив - да сплашат и опозорят нейния председател".

Според прокуратурата бизнесменът години наред невярно е декларирал част от производството на своята компания под съответните стандарти и я е продал под реалната стойност на съучастник, който после я е препродал на почти нормална цена, като това е струвало на компанията почти 2 милиарда форинта.

Двамата са си разделили печалбата и Биге е взел над 800 милиона форинта, твърди прокуратурата.  Предвиденото наказание по повдигнатото обвинение е  затвор от 5 до 10 години.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?