Унгария е приела стотици венецуелски бежанци от унгарски произход

Виктор Орбан

Унгария е приела стотици бежанци от унгарски произход, пристигнали от изпадналата в криза Венецуела. Това е станало по правителствена програма с участието на местна благотворителна организация, съобщи днес уебсайтът index.hu, цитиран от Ройтерс.

Според електронната медия Унгария е започнала програмата преди около година с помощта на унгарска фондация към Малтийския орден. Фондацията е организирала прехвърлянето на кандидатите за убежище от Венецуела до Унгария.

Говорител на Малтийския орден в Унгария отказа коментар с оглед сигурността на бежанците.

Представител на правителството увери, че няма противоречие между твърдата антиимигрантска политика на премиера Виктор Орбан и венецуелската програма."Те, както всички други унгарци, имат правото да се върнат у дома", каза началникът на правителствената канцелария Гергей Дюлаш. Той добави, че първитехора, обхванати от програмата, са пристигнали през миналата година.

Според index.hu правителството в Будапеща е платило самолетните билети, жилищното настаняване, културните и езиковите курсове за интеграцията на бежанците и им е предоставило разрешителни за работа. Досега от Венецуела са пристигнали около триста човека с унгарско потекло.

По данни на index.hu около 5000 унгарци се емигрирали във Венецуела, предимно след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?