Унгария е против икономически санкции срещу Русия

Унгария е срещу налагането на икономически санкции на Русия от страна на ЕС заради намесата ѝ в Украйна, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Централноевропейската страна с 10 милиона жители разчита на Русия за около 80 на сто от нуждите си от природен газ и наскоро подписа споразумение за 10 милиарда евро с Москва, което предвижда "Росатом" да разшири ядрената електроцентрала в Пакш, важен източник на енергия. Русия е и най-големият търговски партньор на Унгария извън Европейския съюз, като износът ѝ достига 2,55 милиарда евро през 2013 година.

 

"Икономическите санкции (на ЕС срещу Русия) са в третия си етап и би било добре да ги избегнем, защото не е в интересите на Европа, а още по-малко на Унгария", цитира се изявлението на Орбан пред бизнес всекидневника "Вилаггаздашаг" ("Световна икономика").

 

Изявленията от повечето от единадесетте бивши комунистически страни в ЕС показват, че те ще се противопоставят на опитите за налагане на следващия кръг етап санкции срещу Русия - върху търговските и икономическите връзки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?