Унгария, Гърция и Италия се нуждаят от помощ от ЕС за бежанците

Бан Ки-мун призова европейските страни да увеличат усилията си за справяне с мигрантската криза

Унгария, Гърция и Италия се нуждаят от помощ от ЕС за бежанците

Действията на която и да е страна, нарушаващи европейското законодателство, носят последствия, но Унгария, която издигна стена по границата със Сърбия, се нуждае от помощ от страна на Европейския съюз, заяви в интервю за телевизия Евронюз еврокомисарят за имиграцията Димитрис Аврамопулос в отговор на въпрос за възможността за прилагане на санкции срещу Унгария заради нарушаване на политиката на ЕС за приемане на бежанци.

"Действията на която и да е страна, нарушаващи европейското законодателство - нямам предвид конкретно Унгария - носят последствия. И това се отнася на първо място за тези страни, които нарушават Шенгенското споразумение. Но трябва да признаем, че Унгария, Гърция и Италия се нуждаят от помощ. Това са страни, които повече от всички други се нуждаят от европейска подкрепа", посочи еврокомисарят.

Той подчерта, че представителите на европейските организации заедно с длъжностни лица от страните от ЕС ще следят за приемането на бежанци и реда за преминаване на границите.
Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата на страните, където се наблюдава наплив на бежанци, да увеличат усилията си за справяне с имигрантската криза в Европа, съобщи Франс прес.

Бан Ки-мун похвали лидерите на общностите, които предприемат действия да се справят с потока на имигранти, но добави, че е необходимо да се направи още много.

”Отправям призив към всички правителства да разширят сигурните и законни канали за имиграция и да действат с човещина, състрадание и в съответствие с международните задължения“, заяви генералният секретар на ООН.

Бан Ки-мун добави, че е ”ужасен и с разбито сърце“ поради гибелта на хора в Средиземно море и от инцидента с открития в Австрия камион с мъртви сирийски бежанци, сред които и деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?