Унгария готова да започне строежа на "Южен поток" до 6 месеца

Една от държавите участнички в проекта за строежа на газопровода "Южен поток" – Унгария, може да започне изграждането на тръбата на своя територия до шест месеца и да приключи до 2017 г., заяви Чаба Байи, директор на енергийната група MVM, която държи половината от компанията ,която ще строи "Южен поток" в Унгария.

Унгария иска да ускори проекта, но някои строи от ЕС са против газопровода, пише Ройтерс в понеделник. Освен "Южен поток" Будапеща поддържа и други руски проекти, включващи сделка за газовите хранилища и строеж на два реактора в АЕЦ "Пакш" в централната част на страната.

Изданието посочва, че Унгария не е единствената страна, която поддържа проекта и припомня, че Австрия през пролетта спаси газопровода на "Газпром", договаряйки строежа му на своя територия срещу възможността да доставя по тръбопровода собствен газ, добиван в бъдеще в румънските води на Черно море

Миналата седмица друг от участниците в "Южен поток" – Словакия, обаче предложи да се спре реализацията му, за да не се навреди на Украйна, която е на ръба на икономически колапс, пише още агенцията. България пък бе принудена от Европейската комисия да спре работата по проекта ,след като започна наказателна процедура заради избора на изпълнител на строежа и защото газопроводът не отговаря на европейското законодателство.

На фона на всички тези проблеми от "Газпром" твърдят, че не очакват промяна в сроковете за пускане на газопровода в експлоатация и първата суровина ще потече по тръбата в края на 2015 г. За ноември 2014  г. е насрочен и стартът на физическия строеж на морския участък от руските води на Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?