Унгария иска предвидимо бъдеще за отношенията ЕС - Русия

Унгария спокойно гледа на перспективата за сключване на договор за стратегическо партньорство между ЕС и Русия, но иска предвидимо бъдеще, за да няма "изненади", с каквито Будапеща се е сблъсквала през 20 век. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си в Париж с френския президент Никола Саркози, предаде БТА.

"Не сме обезпокоени от нищо, но бихме искали ясно да виждаме бъдещето. През 20 век вече сме се сблъсквали с достатъчно неочаквани събития, затова сега сме за предсказуемо бъдеще", каза Орбан.

От 1 януари догодина Унгария поема за шест месеца ротационното председателство на ЕС. Орбан каза днес, че споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Русия няма да бъде подписано по време на унгарското председателство.
Никой не знае точния срок, но е очевидно, че този процес се развива, каза унгарският премиер, който нарече подготвяния документ "велик исторически компромис".

Преди ден Орбан каза, че страните от Източна Европа имат нужда от ясни гаранции, имайки предвид бъдещия договор между ЕС и Русия. "Източна Европа трябва да има гаранции в сферата на отбраната и на икономиката, за достъпа до пазарите и по други проблеми", за той. Унгарският лидер смята, че трябва да се установят правила, ограничаващи монопола в енергийната област.

Унгария получава от Русия 80 процента от газа, който използва. Орбан каза и, че трябва да се гарантира възможността източноевропейските страни да имат достъп до руския пазар.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?