Унгария иска сближаване с Русия и чака подобряване на отношенията със САЩ

Петер Сиярто

Унгария желае сближаване с Русия и очаква значително подобряване на отношенията със Съединените щати през мандата на президента Доналд Тръмп, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията, дадено броени дни преди посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща, унгарският външен министър отбеляза, че страната му одобрява критичното отношение на Тръмп към стратегията на НАТО в борбата с тероризма.

"Позицията на Унгария за санкциите (на Европейския съюз срещу Русия) е, че те се безполезни", подчерта Сиярто и призова за тяхното отменяне. Унгарският външен министър оцени загубите на страната му от пропуснати ползи след въвеждането на наказателните мерки през 2014 г. на 6,5 милиарда долара.

На въпрос дали е доволен от срива на руската икономика Сирто отговори отрицателно. Той отбеляза, че Унгария не възприема Русия като заплаха.

В интервюто, дадено на английски език, Сиярто добави, че санкциите срещу Русия са се отразили лошо и на европейската икономика като цяло, а и са претърпели политически неуспех. Те не убедиха Русия да спазва Минските споразумения за Украйна, се аргументира той.

Що се отнася до предстоящото посещение на Путин в Будапеща на 2 февруари, Сиярто каза, че Унгария очаква да сключи споразумение за доставки на руски природен газ за периода след 2021 г.

Бихме искали да се сдобием с алтернативни енергийни източници, но Русия е много по-надежден доставчик от европейските партньори, които не успяха да построят необходимата инфраструктура за намаляване на зависимостта от руския газ, подчерта той.

Още от Европа

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?