Унгария иска ускоряване на "Набуко", подкрепяйки и "Южен поток"

Унгария иска ускоряване на "Набуко", подкрепяйки и "Южен поток"

Унгарският премиер Ференц Дюрчани призова към възможно най-бързо взимане на решение за строителството на газопровода "Набуко", без едновременно с това да се противопоставя на предлагания от Русия проект за газопровода "Южен поток", предадоха ПРАЙМ-ТАСС и Франс прес в петък. Будапеща е домакин на двудневна конференция за Набуко", започнала в четвъртък. На нея се очакваше да стане ясен и шестият партньор на петимата акционери в компанията за строежа на тръбопровода – "Набуко Газ  Пайплайн Интернешънъл", но тойне бе обявен.

Дни по-рано стана ясно, че турската "Боташ", българската "Булгаргаз холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV, са се споразумели за критериите, по които ще се избира дали към проекта да се присъедини "Газ дьо Франс" или немската RWE.

ЕС и Унгария трябва да разнообразят доставките на природен газ и транспортните маршрути, за да намалят зависимостта си от внос на руски природен газ, заяви Дюрчани.

"Трябва да заявя, че Русия бе надежден партньор на Унгария, но е необходимо потребителите винаги да се чувстват сигурни, че не зависят само от един доставчик, тъй като това увеличава тяхната уязвимост", каза унгарският премиер. Планирано е тръбопроводът да се транспортира газ от каспийския регион в Европа, като Русия ще бъде заобиколена.

Унгарският премиер отбеляза, че 80 процента от общия обем от внасяния в Унгария газ идва от Русия, докато делът на доставките на руски газ в ЕС е 26 процента.

Дюрчани "Южен поток намери подкрепа от ЕС и това е изключително важно", отбеляза премиерът.

"Въпросът не е "Набуко" срещу "Южен поток", заяви Дюрчани, като подчерта, че повечето нови газопроводи са необходими, за да се гарантират енергийните доставки в Европа.

Тези два газопровода трябва да осигурят ЕС с газ, преминавайки през Турция и Балканите, но проектът "Набуко" цели да се намали зависимостта на ЕС спрямо руския внос от Близкия изток и централна Азия, посочва Франс прес.       

Проектът "Набуко" предвижда до 2012 г. да бъде изграден газопровод с дължина 3300 километра, който ще доставя каспийски газ от Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?