Унгария може да понесе финансови санкции, ако не изпълни квотата си за бежанци

Унгария може да понесе финансови санкции, ако не изпълни квотата си за бежанци

Унгария може да понесе финансови санкции, ако не изпълни решението на Съда на ЕС, който ѝ нареди да приеме своя дял от квотното разпределение на пристигащите в Европа бежанци. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Това изказване на Меркел в интервю за в. "Нордвест цайтунг" подсказва втвърдяване на позициите на Германия към правителството на Виктор Орбан. То се противопоставя на споразумението, според което всяка страна от ЕС трябва да приеме квота от бежанци.

"Всеки който отхвърля тази солидарност, трябва да приеме, че това няма да остане без последици, включително при преговорите за бъдеща финансова подкрепа", подчерта Меркел седмица преди парламентарните избори в Германия.

Позицията ѝ съвпада с тази на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, отбелязва ДПА.
Меркел е заявила пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че "засега не можем да се откажем от контрола на границите си", се казва в публикувано в събота нейно интервю за медийната група "Функе".

"Докато охраната на външните граници не се осигурява така, както си я представяме, ще бъде съвършено правилно да запазваме контрола над важни участъци от вътрешните граници", подчерта Меркел.

Според нея проверките ще продължат, докато има нужда от тях и в момента е трудно да се прогнозират времевите рамки. Австрия и Германия въведоха граничен контрол през септември 2015 г. в разгара на миграционната криза, припомня ТАСС.

Меркел посочи, че ислямисткият тероризъм е заплаха за целия свят, а "сред бежанците има някои, които планират терористични актове". Поради това е нужно да се запазва бдителност, смята тя. Освен това германският канцлер подкрепя създаването на единни европейски стандарти за приемане на бежанци.

Споделяне

Още от Европа