Унгария направи отстъпки в оспорвания закон за централната си банка

Унгарското правителство представи изменения на оспорваната реформа на централната си банка в отговор на европейските критики и в опит да деблокира преговорите с Европейската комисия и МВФ за финансова помощ, съобщи БТА в сряда.

Според съобщение на министерството на икономиката в Будапеща, промените предвиждат представител на правителството да не участва в заседанията на  Монетарния съюз (управителния съвет) на централната банка, нито пък задължението този съвет да бъде разпуснат, когато Унгария приеме еврото. Съветът няма да бъде длъжен, както е сега, да изпраща на кабинета дневния ред на заседанията си.

Според унгарските власти проектът е съобразен със забележките на Европейската комисия. Кабинетът е внесъл и проект за промени в оспорваната от Брюксел нова конституция, която влезе в сила от началото на годината. Става дума за отказ от предвиденото в конституцията в сегашния ѝ вид сливане на националната банка и органа за надзор на финансовите пазари.

Законодателното възстановяване на независимостта на централната банка е едно от условията на МВФ и ЕК за отпускане на заем от 15-20 млрд евро на намиращата се в трудно финансово положение Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?