Унгария няма да смекчи правилата за чуждестранните университети

Золтан Ковач

Унгария няма да смекчи правилата за международните университети въпреки натиска от ЕС и предложенията на Германия да посредничи в конфликта около университета, финансиран от американския милиардер Джордж Сорос, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на правителството Золтан Ковач.

"Няма промяна в базовите ни възгледи", заяви Ковач. "Няма да променим законите и разпоредбите, които регулират висшето образование в Унгария. Все още действаме въз основа на тях", подчерта той.

Премиерът Виктор Орбан, националист, който често е имал противоречия с ЕС, беше обвинен в ограничаване на академичната свобода с новите правила за висшето образование. Централноевропейският университет заяви, че те го принуждават да напусне страната, припомня Ройтерс.

Централноевропейският университет е създаден от Сорос, роден в Унгария либерален филантроп. От септември той ще премести част от дейността си в Австрия поради правилата, които му забраняват да издава американски дипломи. Спорът, който често се смята за свързан с разногласията между Орбан и Сорос по въпроса за миграцията, е един от основните проблеми, които накараха Европейската народна партия да замрази членството на унгарската управляваща партия ФИДЕС преди европейските избори.

По инициатива на водещия кандидат на ЕНП на евроизборите Манфред Вебер правителството на германската провинция Бавария и Техническия университет в Мюнхен се намесиха. Те предложиха три нови професорски места и нови курсове, които разширяват обема на преподавания в Централноевропейския университет материал. Според тях това ще създаде възможност той да издава международни дипломи.

Представител на унгарското правителство заяви пред опозиционен депутат от парламента в Будапеща, че Унгария смята баварското участие в унгарския образователен сектор за "стъпка, която изгражда доверие". Балаж Орбан, част от екипа на премиера, заяви, че правителството "е готово да разгледа възможността за издаване на дипломи, които освен в Унгария се признават в САЩ и Германия". Но той подчерта, че всички университети трябва да спазват законите на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?