Унгария обяви готовност за преговори с МВФ "без предварителни условия"

Унгария е готова да започне преговори без предварителни условия с международния валутен фонд (МВФ), заяви премиерът консерватор Виктор Орбан пред унгарската агенция МТИ, цитирана от Франс прес.
"От наша страна няма никакви предварителни условия за започване на преговори с МВФ", каза премиерът в интервю за МТИ. "Всички въпроси, смятани за важни от страните в преговорите, могат да бъдат включени в дневния ред", добави Орбан.

Той заяви това след като миналата седмица Унгария бе подложена на растящ натиск от финансовите пазари, на фона на конфликта ѝ с Европейския съюз и МВФ.

Рейтинговата агенция Фич понижи на 6 януари суверенния дълг на Унгария и я постави в спекулативна категория, а унгарският форинт достигна на 5 януари най-ниското в историята равнище по отношение на еврото - 323 форинта за евро.

"Унгарският преговарящ с ЕС и МВФ Тамаш Фелеги ще има мандат да подпише споразумение, което да позволи да Унгария да изпълнява програма, изготвена заедно с МВФ", уточни Орбан.

Фелеги ще се срещне на 11 януари във Вашингтон с генералния директор на МВФ Кристин Лагард. На срещата ще присъства и вицепрезидент на унгарската централна банка.

Орбан каза, че през 2013 г. Унгария ще задържи дефицита в държавния бюджет под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и че докато се водят преговорите с МВФ, парламентът няма да приема икономически закони.

Преговорите с МВФ и ЕС за евентуален кредит от 15 до 20 милиарда долара са в безизходица заради желанието на Виктор Орбан да наложи реформи на централната банка, към чийто управител изпитва силна неприязън, посочва Франс прес. Според МВФ и ЕС подобна реформа ще застраши независимостта на банката. В знак на протест с намерението на премиера първото проучвателно посещение на мисия на МВФ и ЕС бе прекъснато в средата на декември. Нова визита е предвидена на 11 януари, когато еврокомисарите ще разискват проблема с Унгария, добавя Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят