Унгария отхвърли компромисния план на Естония за мигрантите в ЕС

Петер Сиярто

Унгария остава твърдо против незаконната имиграция, а Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху опазването на външните си граници. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по повод компромисното предложение на Естония за разпределяне на кандидатите за бежански статут в ЕС, предаде Ройтерс.


"Позицията на Унгария е ясна и непоклатима. Смятаме незаконната имиграция за опасна. Защото заради незаконната имиграция Европа, както никога досега, е изправена пред терористична заплаха", каза той в отговор на въпрос на пресконференция в присъствието на министри и други официални лица от Източна и Южна Европа.

Съгласно естонския план Европейската комисия трябва да определи "справедливи дялове" от кандидат-бежанци, които да бъдат приети от страните членки на ЕС съобразно тяхното население и благосъстояние.

Сиярто обаче заяви, че всяко "окуражаване" на по-нататъшен мигрантски поток е против интересите на Европа и че единственото решение е спиране на нелегалната миграция възможно най-далеч от границите на съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа