Унгария отказа да екстрадира в САЩ двама предполагаеми руски оръжейни търговци

Унгария отказа да екстрадира в САЩ двама предполагаеми руски оръжейни търговци

Унгария е отказала да екстрадира в Съединените щати двама предполагаеми руски търговци на оръжие и вместо това ги е изпратила в Русия, където не е ясно дали те ще бъдат изправени пред съда, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

Американската администрация днес протестира решително срещу екстрадицията от Унгария в Русия, вместо в САЩ, на двама руснаци, заподозрени, че са търговци на оръжие, предаде Франс прес.

Вашингтон заяви, че това решение "поражда съмнения" що се отнася до сътрудничеството от страна на унгарските власти.

САЩ изискаха екстрадицията на Владимир Любишин-старши и Владимир Любишин-младши в съответствие с унгарско-американски договор.

"Унгария отхвърли американското искане и вместо това екстрадира заподозрените в Русия, където не е сигурно, че те ще бъдат съдени", каза в изявление говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

"САЩ са разочаровани от решението на унгарското правителство", коментира Науърт. Тя увери, че американските правоохранителни органи са събрали в сътрудничество с унгарските солидни доказателства.

"Унгария е партньор и приятел на САЩ, но това решение поражда съмнения за съдебното сътрудничество с Унгария", защото то "подкопава извършената съвместна работа", посочи Науърт.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач отговори в Туитър, че решението на министерството на правосъдието е било взето "въз основа на съдебни решения и на съответните международни споразумения".

"През последните пет години Унгария девет пъти се е обръщала към САЩ с искане за екстрадиции. Осем от тези искания са били отхвърлени", подчерта Ковач.

Унгарският консервативен премиер Виктор Орбан е един от малцината европейски лидери, които изразяват възхищение от американския президент Доналд Тръмп, а отношенията между двете държави членки на НАТО обикновено са добри, отбелязва Франс прес.

Любишини баща и син живеят от няколко години в Унгария. Те били арестувани от унгарската антитерористична полиция при дискретна операция в края на 2016 г., извършена в координация с американската Агенция за борба с наркотиците, съобщи унгарският информационен сайт Директ 36.

Споделяне

Още от Свят