Унгария пред Съда на ЕС по две наказателни процедури

Европейската комисия предаде Унгария на Съда на ЕС по две от трите ускорени наказателни процедури, предприети срещу Будапеща през януари, предаде БТА от Брюксел.

По третата процедура - за независимостта на Унгарската централна банка, комисията реши да спре действията. Говорителят на ЕК Оливие Баи уточни, че комисията вярва в изразените вчера от унгарския премиер Виктор Орбан намерения правителството в Будапеща да промени закона за банката така, че да отговаря на европейското право. Когато ЕК се увери, че ангажиментите са изпълнени, ще прекрати окончателно тази процедура, добави говорителят.

Унгария ще бъде изправена пред Европейския съд по други два спорни закона, влезли в сила от началото на годината – за националната агенция за защита на личните данни и за пенсионната възраст в съдебната система. ЕК моли Съда да се произнесе по тези случаи възможно най-бързо.

По повод органа за защита на личните данни в Унгария комисията отчита, че са налице подобрения, но правната рамка за работата на националната агенция засега остава в разрез с общностното законодателство.

По повод промените във възрастта за пенсиониране на магистратите еврокомисарят Вивиан Рединг е поискала в писмо Унгария да замрази прилагането на закона до произнасянето на Съда на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?