Унгария приравни комунизма с Холокоста

Унгарският парламент приравни престъпленията на комунистическия режим с Холокоста, съобщи в четвъртък ИТАР-ТАСС. С гласовете на мнозинството депутати бяха приети поправки в наказателния кодекс на страната. Сега всяко отричане на престъпленията на комунистите в Унгария ще се счита за наказуемо деяние.

Според приетите поправки нарушителите на закона могат да получат затвор от една до три години. Наказанието грози всички лица, отричащи престъпленията на комунистите, поставящи ги под съмнение или принизяващи степента на тяхната сериозност.

Поправките в наказателния кодекс бяха приети по инициатива на управляващата партия Фидес (Унгарски граждански съюз). Според резултатите от проведените през април тази година избори тя получи абсолютно мнозинство в унгарския парламент. Това позволява на Фидес да внася промени в законите, без да разчита на подкрепа от други партии.

През последните осем години Фидес беше в опозиция. Медиите отбелязват, че искането за изравняването на престъпленията на нацистите и комунистите беше един от главните лозунги на партията по време на предизборната кампания.

Унгарските комунисти напуснаха 40-годишното управление на страната в края на 1989 г.

Споделяне

Още от Свят