Унгария продължава рекламната война срещу ЕС, въпреки обещанието да спре

Унгария продължава рекламната война срещу ЕС, въпреки обещанието да спре

Унгарските проправителствени медии продължиха днес да публикуват послания срещу ЕС въпреки вчерашното обещание на правителствен представител, че кампанията ще бъде спряна по време на преговорите с Европейската народна партия, предаде Ройтерс в сряда.

Днес в няколко проправителствени вестника имаше антиевропейски реклами на цяла страница. Появиха се и по държавната телевизия.

Вчера началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуяш, който е и заместник-председател на Фидес, заяви: "Кампанията с билбордовете приключи; отсега нататък обществеността ще вижда билбордове, рекламиращи правителствения план за действие за защита на семейството".

Правителствените билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос бяха сред поводите за недоволство, изразено от членове на ЕНП. Те поискаха партията на унгарския премиер Виктор Орбан Фидес да бъде изключена от ЕНП.

Дванайсет от общо около 80 членуващи в ЕНП партии смятат, че Унгария е погазила ценностите на ЕНП толкова сериозно, че Фидес трябва да бъде изгонена, дори това да отслаби политическото семейство преди изборите за Европейски парламент.

ЕК, която е в спор с Унгария и заради това, което смята за опасност за върховенството на закона, определи като измислица посланията в кампанията, че ЕК цели да залее Унгария с мигранти.

Вчерашните преговори между Орбан и председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер не разрешиха противоречията, което означава, че Фидес все още може да бъде изключена.

Вебер поиска анти-ЕС и антиимиграционната кампания на Орбан да бъде спряна незабавно и окончателно - както и унгарският премиер да се извини пред членовете на ЕНП за риториката си и да бъде решен въпросът с Централноевропейския университет в Будапеща в полза на университета.

Публикуваните днес реклами с лицата на Сорос и Юнкер и надпис: "Имате право да знаете какво планира Брюксел", са същите, които бяха поставени на билбордове в цялата страна.

В рекламите срещу ЕС се говори и за предполагаеми действия, които ЕС щял да вземе, за да облекчи имиграцията - по-лесен достъп до визи или плащания в брой за имигрантите.

ЕК определи това като "теории на конспирацията". Правителствен говорител заяви, че Унгария ще приключи кампанията на 15 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа