Унгария разгневи Куба с политическо убежище за 29 бегълци

Унгария отхвърли критиките от страна на Куба за решението ѝ да даде политическо убежище на 29 кубинци. Кубинският вестник "Гранма" нарече поведението на Унгария към САЩ "сервилно" и я обвини, че е "съучастник на империализма", след като Будапеща реши да приеме кубинците, избягали в американската военна база Гуантанамо, предаде ББС. Бегълците бяха задържани в открито море от кораби на бреговата охрана на САЩ.

Някои от получилите унгарски визи са прекарали в Гуантанамо над две години. Американските власти отказали да ги върнат в родината им, тъй като сметнали, че бегълците ще бъдат подложени на репресии от режима в Хавана.

Външното министерство на Унгария отговори по-рано днес, че "категорично отхвърля" критиките на Куба, тъй като политическото убежище е било дадено по хуманитарни съображения.

Седемнайсет от кубинците започнаха гладна стачка заради условията в базата, но я прекратиха на 17 август, когато Унгария обяви, че ще ги приеме. Куба и Унгария бяха съюзници по времето на Студената война, когато бяха част от съветския блок. В заявлението на Будапеща се казва, че страната "поддържа диалог с кубинското правителство, докато едновременно се опитва да установи контакти с представители на гражданското общество". Декларацията добавя, че Унгария иска да "окуражи демократичното развитие" на Куба.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?