Унгария със силна подкрепа за приемането на България в Шенген

Даниел Митов и Петер Сиярто.

"Не виждаме никаква пречка институциите в Европа да не инициират присъединяването на България към шенгенското пространство. В това отношение България е постигнала много". Това заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто след среща с българския си колега Даниел Митов, по чиято покана е на официално посещение в София.

По думите на външния министър на Унгария е важно външните граници на Европа да бъдат защитени, като в това отношение България получава признание за това, което е постигнала.

След последните месеци никой в Европа не може да каже, че България не е подготвена за тази криза, заяви Петер Сиярто.

В отговор на журналистически въпрос министър Даниел Митов посочи, че българската страна следи с огромно внимание напрежението по отделните граници и е готова за всякакви възможни сценарии.

"До този момент държавата се справя много добре, както с оценката на ситуацията, така и с контрола", заяви Митов.

Според него трябва да се установи стриктен контрол върху външната граница на ЕС от гръцка страна.

На въпрос за спирането на проекта "Южен поток" министърът на външните работи на Унгария отбеляза, че много съжалява, че този проект е отишъл "в задънена улица".

Двамата министри посочиха още, че на срещата си са договорили България и Унгария да работят за установяване на подходящ формат за структуриране на засилен диалог по икономическите въпроси. Обсъдили са още горещите теми от дневния ред на Европа - енергийна сигурност, конфликтите в региона на Близкия изток, Украйна и др.

Взаимно ще преговаряме да има Ден на българо-унгарската и унгаро-българската дружба, посочи министър Петер Сиярто. Той добави, че унгарското правителство ще инициира да има отново въздушни полети между България и Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа