Унгария се отказа от спорните си планове за административни съдилища

Министърът на правосъдието на Унгария Юдит Варга

Унгария се отказа от плановете си за създаване на отделни административни съдилища, но ще приеме закон за ускоряване на административните дела, заяви министърът на правосъдието Юдит Варга, цитирана от Ройтерс.

През май правителството обяви неочаквано, че спира временно проекта за нова система от административни съдилища, отстъпвайки по въпроса за реформа, която предизвика опасения за независимостта на съдебната власт.

Внесени от управляващата партия ФИДЕС предложения за промени в съдебната система доведоха до конфликт с Европейската комисия, според която някои от реформите на премиера Виктор Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона. Самият министър-председател отхвърля тези обвинения.

"Правителството смята, че съдилищата трябва да бъдат защитени от ненужни спорове, и затова ще запази единната съдебна система и няма да създава независима организация на административни съдилища", заяви Варга пред Унгарската телеграфна агенция. Тя добави, че законът, който ще бъде внесен скоро в парламента, ще включва "ясна рамка" за завеждането на административни дела, ще ускори приключването на обжалванията и "ще направи правната практика по-предвидима".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа