Унгария се съобрази със Съда на ЕС и отмени закон за неправителствените организации

Унгария се съобрази със Съда на ЕС и отмени закон за неправителствените организации

Унгарският парламент отмени официално закон от 2017 г. срещу неправителствените организации, породил критики в международен план, предаде ДПА.

Така на практика унгарският парламент се съобрази със Съда на ЕС, който миналата година постанови, че законът налага "дискриминиращи и необосновани ограничения" за неправителствените организации и техните поддръжници.

Нормативният акт беше един от няколко въпроса, предизвикали конфликт между Брюксел и премиера Виктор Орбан през последните години на фона на опасенията за отстъпление на демокрацията в Унгария.

Законът повеляваше организации, получаващи дарения от чужбина над определен праг, да декларират това, да се регистрират пред властите и да разкриват имената на дарителите си.

Консервативно-националистическото правителство на Орбан заяви, че целта е да се повиши прозрачността, но според критици това е трябвало да послужи единствено за стигматизиране на критиците на правителството, отбелязва ДПА.

Миналия месец кабинетът внесе законопроект за отмяна на нормативния акт, а днес депутатите го одобриха.

Парламентът обаче прие и нови разпоредби за дейността на неправителствените организации, които задължават Държавната сметна палата на Унгария да изготвя ежегодни доклади за НПО-тата, чийто годишен баланс надхвърля определен праг.

Деветнайсет неправителствени организации, включително Амнести интернешънъл, Грийнпийс и Унгарският хелзинкски комитет, изразиха недоволство, че по този начин държавата е създала ново средство за тормоз.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?