Унгария ще изпробва руската ваксина "Спутник V"

Унгария ще изпробва руската ваксина "Спутник V"

Унгария започва да изпробва руската ваксина срещу коронавирус, след като миналата седмица стана първата европейска държава, получила образци от нея. Това обяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите му Унгария е получила десет дози от "Спутник V" - ваксината, за която през август Владимир Путин каза, че е първата в света, - и ще я тества за безопасност и ефективност. Миналата седмица Сиярто каза, че се водят преговори с руските партньори за произвеждането на препарата в Унгария.

Той е казвал също, че Унгария преговаря с три китайски производителя на ваксини и е купила от Китай 2,8 милиона дози противовирусен препарат. Освен това Унгария е резервирала 12 милиона дози от бъдещите ваксини на фармацевтични компании от Европа и САЩ - британско-шведската "AstraZeneca", белгийската "Janssen" и германско-американската на "Pfizer-BioNTech".

"Спутник V" не е преминала още пълноценните клинични изпитвания и не е оценявана от Европейската агенция по лекарствата. Тя вече се прилага в Русия сред здравни работници и високорискови групи, припомни АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?