Унгария ще опита съюз с Австрия и Италия срещу имигрантите

Унгария ще опита съюз с Австрия и Италия срещу имигрантите

Унгария възнамерява да координира по-тясно своята политика към мигрантите с Австрия и Италия след изборите в тези две страни, на които антиимигрантските партии получиха широка подкрепа, каза вчера унгарският външен министър Петер Сиярто, съобщава БТА, цитирайки "Ройтерс".

Според министъра подходът по този проблем на правителството във Виена и на десния център в Италия е много сходен с този на централноевропейските страни в ЕС. "Затова е очевидно, че ще работим заедно в бъдеще", каза Сиярто в интервю за "Ройтерс".

"Това не е насочено срещу западната част на Европа, а срещу миграцията и то отговаря на нашите интереси, защото даваме приоритет на сигурността", добави той.

Сиярто посочи, че страните от Вишеградската четворка нямат планове да разширяват този съюз, но това не трябва да пречи за установяване на по-близки отношения с онези държави, които мислят по същия начин.

"Ройтерс" припомня, че стремеж към по-тясно сътрудничество с Унгария изрази и австрийският канцлер Себастиан Курц след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в края на януари.

Страните от Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Словакия и Полша) защитиха отказа си да приемат бежанци с опасения за сигурността.

В Австрия канцлерът Себастиан Курц сформира коалиция с Австрийската партия на свободата, което направи страната единствената в Европа с крайнодясна група в правителството.

В Италия миналия месец управляващата лявоцентристка Демократическа партия загуби изборите от антиситемни и десни парии, които водеха кампания срещу имиграцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят