Унгария ще постигне предсрочно обещаните 2 на сто военни разходи в НАТО

Петер Сиярто

Унгария предсрочно ще изпълни задължението си в НАТО да увеличи военните разходи до 2 процента от брутния вътрешен продукт, но засега не е готова да достигне предложените от президента на САЩ Доналд Тръмп 4 процента, каза пред ТАСС унгарският външен министър Петер Сиярто.


Той посочи, че обсъждането на този въпрос трябва да се основава на факти. "А фактите са такива, че в НАТО има действащо споразумение военните разходи да бъдат увеличени до 2 на сто от БВП до 2024 г. С това споразумение ние сме съгласни и може да достигнем това равнище по-рано, тъй като сега започваме голяма програма за модернизация на нашата армия", отбеляза Сиярто.


Той добави, че що се отнася до 4-те процента, за Унгария това засега не е реалистично. "Когато достигнем 2-та процента, тогава можем да започнем да говорим за по-нататъшни цели, - подчерта той. - Ако някой, дори и президентът на САЩ, поиска отново да обсъдим тази тема и да изменим текущия договор, що се отнася до сроковете и крайната цел, той трябва да направи предложение в този смисъл".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?