Унгария ще прекрати кампанията срещу Юнкер след 2 седмици

Унгария ще прекрати кампанията срещу Юнкер след 2 седмици

Унгарското правителство ще прекрати публичната кампания срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след две седмици, съобщи правителствен говорител в събота.

"Унгарското правителство е готово да слуша всякаква критика, но решението на унгарския народ е по-важно за нас, отколкото партийната дисциплина", написа в Туитър унгарският държавен секретар по международната комуникация Золтан Ковач, цитиран от "Политико".

В средата на февруари правителството стартира с пари на данъкоплатците кампания срещу Юнкер, обединявайки я с вече съществуващата кампания унгарско-американския бизнесмен и филантроп Джордж Сорос.

Това окончателно преля чашата на търпението на европейските съюзници на унгарския премиер Виктор Орбан от Европейската народна партия, много от които вече изразиха опасения за върховенството на закона в Унгария.

Германецът Манфред Вебер, който е водещ кандидат на ЕНП следващ шеф на Еврокомисията, настоя кампанията срещу Юнкер да бъде прекратена.

По този повод Ковач отговаря, че "унгарският народ е решил по няколко повода, че ние трябва да защитаваме християнската култура и възпираме миграцията. Унгарците имат право да знаят какви про-мигрантски планове се подготвят от брюкселската бюрокрация".

"Ето защо ние предприехме информационна кампания, която според първоначалния план ще приключи на 15 март", добавя Ковач.

15 март е национален празник в Унгария, когато се отбелязва годишнината от революцията през 1848 г. и денят обикновено се чества с политически речи и шествия.

Съобщението идва след като десет партии членки на ЕНП публично призоваха за дискусия за статута на унгарската управляваща партия Фдиес в ЕНП. Много политици от ЕНП настояват Фидес да бъде изключена.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?