Унгария си поиска обратно изплатените обезщетения за жертвите на Холокоста

Унгария си поиска обратно изплатените обезщетения за жертвите на Холокоста

Унгария поиска да ѝ бъдат върнати парите, внесени в американската организация "Клеймс конфърънс" (Claims Conference) за обезщетяване на оцелели от Холокоста. Унгарските власти обвиниха организацията в непрозрачно разпределяне на парите, предаде Франс прес в четвъртък.

"Claims Conference не можа да даде информация как са използвани парите, изплатени от унгарското правителство", гласи комюнике, публикувано на уебсайта на правителството.

"Унгарското правителство няколко пъти поиска да види счетоводните документи на Claims Conference, но тъй като организацията не даде никаква сметка за парите, правителството реши да поиска те да му бъдат възстановени с лихвите", се казва в комюникето.

През декември 2007 г. социалистическото правителство на премиера Ференц Дюрчани подписа споразумение с Фондацията за еврейското наследство на Унгария да изплати 21 милиона долара обезщетения за пет години на всички унгарци, оцелели от Холокоста.

Фондацията бе натоварена да изплати обезщетенията на оцелелите от Холокоста унгарци, живеещи в Унгария, и със съгласието на тогавашното правителство възложи на Claims Conference да изплати компенсациите на живеещите в чужбина унгарци.

Според Будапеща Фондацията за еврейското наследство е получила за първите три години 12.6 милиона долара, от които две трети са били прехвърлени на Claims Conference. Но от документите, предоставени от организацията, не става ясно нито кои са обезщетените лица, нито на каква законова база са извършени плащанията, посочва унгарското правителство.

Консервативното правителство на Виктор Орбан добавя, че още 4.2 милиона евро са прехвърлени на фондацията, която продължава да държи тези пари и на която ще бъде възложено обезщетяването и на унгарците в чужбина.

През Втората световна война около 600 000 унгарски евреи са станали жертви на Холокоста, посочва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят