Унгария смята, че обвързването на еврофондовете с върховенство на закона е шантаж

Унгария смята, че обвързването на еврофондовете с върховенство на закона е шантаж

Унгария определи като шантаж предложението на Европейската комисия отпускане на европейски средства за страна членка на ЕС да се обвърже със спазването на върховенството на закона, предаде "Франс прес”.

Идеята е по-малко пари да отиват за тези страни членки, където към момента еврофондовете потъват в корупционни схеми и се използват за укрепването на режими, които водят държавите си по недемократичен път.

Унгария и Полша са в конфликт с ЕС по въпроса за спазването на основните принципи на правовата държава, като и в двете бяха приети законови промени, които дават на управляващите консервативни партии възможност за контрол над съдебната система и назначаване на ръководни постове в нея на политически лица.

В същото време, лидерите в Будапеща и Варшава мобилизират електората си с антиимигрантска реторика и системни откази да помагат на останалите в ЕС по линия на бежанския поток.

"Унгария не приема никое предложение, което създава възможност за шантаж", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Използването на субективни критерии за отпусканията на средства от ЕС е в разрез със съществуващите договори, добави министърът. "Правата и задълженията на всички страни членки са ясно определени в действащите правилници и договори", отбеляза Сиярто.

Любопитно в случая е, че "опорната точка” на унгарските управляващи за новата идея на ЕК съвпада напълно с тази на българските им колеги. У нас финансовият министър Владислав Горанов определи предложения механизъм като „инструмент за политическо вмешателство и неравно третиране на държавите членки, а равнопоставеността е в основата на европейските договори”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят