Унгария търси международна помощ от 15-20 млрд. евро

Унгария търси международна кредитна линия от 15-20 млрд. евро, заяви в събота държавният секретар на страната Михали Варга, цитиран от Ройтерс. 

Будапеща търси подкрепа от Международния валутен фонд и ЕС, за да увери инвеститорите, че разполага със средства в случай, че по-късно бъде отрязан достъпът ѝ до финансовите пазари.

Националната валута – форинтът, потъна спрямо еврото до рекордно ниско равнище миналия месец, а лихвите по държавните облигации надскочиха 11 на сто. Варга смята, че правителството ще успее скоро да договори кредитна линия.

"Бързото споразумение е в интерес и на двете страни, така че сделка може да бъде постигната в рамките на един-два месеца", казва той в интервю за местен вестник.

Унгарското правителство изнерви инвеститорите няколко пъти през 2010 и 2011 г. с нетрадиционните си икономически мерки. То успя да ядоса и ЕК с поредица от закони, включителон и този, с който на практика беше отнета независимостта на централната банка в страната.

В резултат ЕС започна няколко наказателни процедури срещу Буудапеща. Правителството очаква растеж на икономиката от половин процент тази година, а прогнозата на МВФ е за 0.3 на сто. ЕБВР е доста по-скептична и според нейните икономисти Унгария ще отчете отрицателен растеж от 1.5 на сто.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?