Унгария: "Тотален политически контрол" над изследователската дейност

Виктор Орбан

Унгарската академия на науките обвини унгарското правителство, че се опитва да установи "тотален политически контрол" над жизненоважната изследователска дейност с намерението да създаде нов държавен орган за надзор на финансирането и работата на академията, предаде Ройтерс.

"Тези изменения ще бъдат равносилни на тотален държавен - политически - контрол над мрежата от изследователски институции", заяви управителният орган на изследователската мрежа на академията, която се финансира от държавата, но се самоуправлява.

Правителството подготвя законопроект, който ще лиши УАН от мрежата ѝ от изследователски институти и ще предостави сградите и активите им на новия орган, който ще се казва Национален съвет за политиката в сферата на науката, съобщи вчера новинарският портал "Индекс" (index.hu).

Десният премиер Виктор Орбан, който пое властта през 2010 г., затегна контрола над обществения живот, включително съдилища, медии и образование - стъпки, водещи до неминуем сблъсък с ЕС, отбелязва Ройтерс.

Правителството заяви, че предприема тези мерки по отношение на финансирането на УАН, за да насърчи по-печелившите и иновативни изследвания.

Съветът, който ще управлява мрежите, "представлява потенциална заплаха за академичната свобода и свободата на научните изследвания", гарантирани в унгарската конституция, заяви УАН.

В неделя работещите в академията ще организират протест, допълни тя без повече подробности. Учени и правозащитни организации водеха кампании и срещу предишни призиви на правителството за промени в системата.

Новият съвет - който ще бъде председателстван от министъра на иновациите и технологиите Ласло Палкович - ще определи научни области, които ще получават финансиране, посочи сайтът "Индекс", като се позова на правителственото предложение.

Вчера министерството на Палкович заяви, че сегашната система е неефективна и целта на плановете е да бъдат увеличени финансовите средства и изследователската дейност в сферата на "патентите и иновациите, обслужващи унгарската икономика".

Също вчера Европейската комисия посочи, че ще следи развоя на събитията в системата на публично финансираните изследвания в Унгария и призова властите "да се въздържат от всякакви решения, ограничаващи научната и академична свобода".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа