Унгария твърдо отказва да подкрепи бюджета на ЕС, германското председателство търси решение

Германският външен министър Хайко Маас

Унгария не може да приеме бюджета и пакета за възстановяване на ЕС в сегашния му вид, тъй като това е равносилно на "изнудване", заяви шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Нулев шанс бюджетът на ЕС или спасителният пакет да влязат в сила в сегашния си вид", подчерта на брифинг Гергей Гуяш, допълвайки, че ветото на Унгария е "в минало време".

Междувременно днес германското председателство на ЕС обяви, че все още търси решение на спора по бюджета и фонда за възстановяване, които имат за цел да отключат милиарди евро, за да помогнат на икономиките, засегнати от пандемията.

"Много страни в Европа чакат парите да бъдат отпуснати", каза външният министър на Германия Хайко Маас преди срещата с колегите си от ЕС. По думите му "има голям натиск от всички страни за бързо намиране на решение".

Полша и Унгария наложиха в понеделник вето на приемането на бюджета на ЕС за 2021-2027 година и плана за справяне с последиците от пандемията, на обща стойност 1,8 трилиона евро, одобрени през юли от страните членки. Причината е включена клауза, която обвързва достъпа до финансиране със зачитането на върховенството на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?