Унгария удължава мораториума върху вноските по кредитите до средата на 2021 г.

Унгария удължава мораториума върху вноските по кредитите до средата на 2021 г.

Унгария ще удължи мораториума върху вноските по кредитите за някои домакинства и компании до средата на 2021 година, съобщи Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан въведе мораториума за всички компании и частни кредитоискатели през март. Това бе една от ключовите мерки на правителството му срещу икономическите последици от коронавируса. Мораториумът трябваше да изтече в края на годината.

Във видео на официалната си страница във Фейсбук днес Орбан казва, че мораториумът ще бъде удължен с шест месеца за семействата с деца, пенсионерите, безработните и участващите в програми за обществено полезен труд.

Удължаването на мораториума до средата на 2021 г. ще се отнася също за тези компании, чийто приходи са спаднали с най-малко 25 процента.

Правителството се подготвя да обяви още мерки за съживяване на растежа, след като икономиката отчете по-голям от очакваното спад през второто тримесечие, а перспективите за възстановяването догодина се влошават.

Слабите перспективи пред икономиката представляват най-голямата заплата за националистическото управление на Орбан, в момент в който той се подготвя за парламентарните избори през първата половина на 2022 година.

Финансовият министър Михай Варга каза в интервю, публикувано в събота, че унгарската икономика трудно би могла да нарасне догодина, ако не бъде открита ваксина срещу коронавируса.

Споделяне

Още от Бизнес