Унгария започва кампания срещу бежанската политика на ЕС

Унгария започва кампания срещу бежанската политика на ЕС

Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с миграционната политика на Брюксел, която излага на риск независимостта на страната.

В страната вече са пуснати въпросници, озаглавени "Да спрем Брюксел“, съобщи днес старши правителственият служител Бенце Тусон на пресконференция. "Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата, само ако чувстваме подкрепата на гражданите“, каза той.

От днес унгарците могат да дадат своето мнение по 6 въпроса от рода на "Какво трябва да направи Унгария по отношение на политиките на ЕС в областта на имиграцията“ или "на фона на поредицата от терористични атаки в Европа“. Има и други питания, засягащи икономически въпроси.

Сред опциите за отговор са: "Нелегалните имигранти трябва да бъдат под наблюдение, докато властите не решат в техните случаи" или "Трябва да позволим на нелегалните имигранти да се движат свободно в Унгария".

Друг въпрос засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се "месят" във вътрешните работи на страната. От месеци насам унгарското правителство се опитва да потиска различни неправителствени организации, които окачествява като "политически" или като "активисти наемници" - особено тези, които са основани от милиардера от унгарски произход Джордж Сорос, припомня АФП.

Проучването, наречено "Национална консултация 2017" от правителството на Виктор Орбан, ще бъде ползвано за основа за въвеждането на нова мигрантска политика.

През 2015 г. беше проведено подобно "всенародно допитване", отнасящо се до "имиграцията и тероризма". То беше подложено на критики от агенцията на ООН за бежанците, която видя в него риск за засилване на ксенофобията в страната. През октомври миналата година Орбан организира референдум срещу мигрантските квоти на ЕС. Над 93 процента от гласувалите подкрепиха правителството, но референдумът не беше признат за валиден, тъй като избирателната активност беше под минималния праг от 50 процента.

От 28 март унгарските власти връщат всички, търсещи убежище, обратно. Целта на новите мерки е да не се позволява на хора с неясен статут да се движат свободно в страната в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?