Унгария засилва охраната на южната си граница

Унгария засилва охраната на южната си граница

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му ще засили охраната на южната си граница, съобщи Ройтерс.

"В телефонен разговор по-рано днес, посветен на миграцията и на сегашната военна ситуация в Сирия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган информира премиера Орбан, че върху Турция има огромен натиск и тя вече не може да възпира мигрантския поток", съобщи късно снощи пресцентърът на унгарското правителство.

Орбан свика заседание на унгарския съвет за сигурност, на което бе взето решение Унгария да засили охраната на южната си граница и внимателно да следи случващото се по балканския миграционен маршрут.

Намиращите се в Турция бежанци се насочиха вчера към европейските граници, след като турски служител заяви, че Турция отваря границите си с Европа в отговор на ескалацията на конфликта в Сирия, където 34-ма турски войници бяха убити от силите на сирийското правителство. Европейският съюз заяви, че Анкара не е обявила официално за промяна в политиката по границите си.

Орбан, който е един от най-сериозните противници на мюсюлманската имиграция в Европа, спечели трети управленски мандат през 2018 г. При пика на мигрантската криза през 2015 г. той взе решение за издигане на гранична стена на южната граница на Унгария.

Съседните на Турция държави Гърция и България, които са държави-членки на Европейския съюз, заявиха, че няма да допуснат мигрантите на своя територия и засилиха охраната по границите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа